«Είμαι υπερήφανος που στέκομαι στο πλευρό σας στην πιο σκοτεινή ώρα του Ισραήλ», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε δήλωσή του μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω διήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Δανειζόμενος μια φράση από τον ηγέτη της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν «η πιο σκοτεινή μας ώρα» και «η πιο σκοτεινή ώρα του κόσμου», σημειώνει το BBC.

Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ τόνισε πως «θα σταθούμε στο πλευρό του λαού σας. Και θέλουμε να νικήσετε».

«Ο Παλαιστινιακός λαός είναι και αυτός θύμα της Χαμάς»

Ο Σούνακ ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο θέμα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί Βρετανοί υπήκοοι.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι «και αυτός θύμα της Χαμάς» και επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι εκτιμά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τη Βρετανία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι επειδή ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα είναι μακρύς, «χρειαζόμαστε τη συνεχή βοήθειά σας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε δίκιο όταν αποκάλεσε τη Χαμάς «τους νέους ναζί» και ότι πρέπει «να τους πολεμήσουμε μαζί, όπως όλος ο κόσμος πολεμά τους ναζί».

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών εντάσσεται στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του Σούνακ στην περιοχή. Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί και την Σαουδική Αραβία αργότερα την Πέμπτη.