Σε δούρειο ίππο για την ένωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μετεξελίχθηκαν οι αυτοδιοικητικές, καθώς στελέχη – και από τις δύο παρατάξεις (ξανά)βλέπουν τη συνεργασία για επόμενες εκλογές (και εθνικές) με καλό μάτι. Αυτές οι προθέσεις – όπου κάποιες είναι και δημόσιες- δεν εκφράζουν το όλον. Ούτε όλα τα μέρη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη Χαρίλαου Τρικούπη, και ειδικότερα, ούτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει στείλει ουκ ολίγες φορές το μήνυμα του “όχι”.

Το άλογο- κρύπτη, προς μία προοδευτική συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έχει φέρει καταιγισμό διαρροών από τα δύο κόμματα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε στο ΠΑΣΟΚ “εμείς είμαστε εδώ για ανοιχτή συζήτηση” και από τη Χαριλάου Τρικούπη “Εμείς καλούμε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη”.

O Κώστας Ζαχαριάδης και ο Γιώργος Παπανδρέου στο εκλογικό κιόσκι του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, στις 15 Οκτωβρίου 2023. SOOC

Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξελίχθηκε, εν τέλει, σε έναν από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς της 15ης Οκτωβρίου. Άνοιξε το παράθυρο για μία συζήτηση η οποία ήδη γινόταν. Ωστόσο, πριν τη συμβολική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είχε άλλη ένταση, και σίγουρα ανεπίσημο χαρακτήρα.  Έσπευσε, λοιπόν ο κ. Παπανδρέου,την Κυριακή, πριν από όλους, να κάνει την επινίκια δήλωση για τον Χάρη Δούκα. Και ειδικότερα έκανε την πολιτική κίνηση να μιλήσει για συμμαχίες (ως ένα μέτωπο κατά της ΝΔ).

Μέσα από την εκλογική σύμπλευση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προέκυψε – σε πρωτόλειο βαθμό – πολιτική συνεργασία «από τα κάτω». Αυτή η εξέλιξη είναι λογικό να ασκεί πίεση «προς τα πάνω».

Όπως έγραψε και η στήλη του in και η Τζέλα Δελαφράγκα: αν το μήνυμα αυτό -της κάλπης- δεν ελήφθη και έφτασε στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, του το εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Όταν ενώνουμε προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει η ανατροπή» είπε, ο πρώην πρωθυπουργός, πριν μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κίνηση όχι σικ, αλλά συμβολική όπως τόνισαν γνώστες του «πολιτικού πεζοδρομίου» εξού και η έκφραση που χρησιμοποίησαν -και επαναλαμβάνω ζητώντας σας συγγνώμη εκ των προτέρων- …«τον καβάλησε».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανδρέου  έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση

Στελέχη από την Κουμουνδούρου βάζουν λάδι στη φωτιά και επαναφέρουν τη δήλωση Παπανδρέου και κάνουν, μάλιστα, σύγκριση με εκείνη του κ. Ανδρουλακη. Δυστυχώς, σημειώνουν με νόημα, από τον ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως σημειώνουν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία.

Επίσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σήμερα Τρίτη στο MEGA, επανέλαβε τη θέση για συμπόρευση των δύο κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν «το μήνυμα που εστάλη από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας στον β’ γύρο». Ο ίδιος πρότεινε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, καθώς δεν παρατηρεί να υπάρχουν «μεγάλες αποκλίνουσες απόψεις σε μία σειρά ζητημάτων».

Πανηγυρισμοί έξω από το εκλογικό κέντρο του νέου Δημάρχου στις 15 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στήριξε τον Χάρη Δούκα στον β΄γύρο

«Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία”, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η προοπτική των “αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής”. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας ξαναβρίσκει τη χαμένη αυτοπεποίθηση του και ελπίζει ξανά.

Δεν ακούν τον Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ;

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη φαίνεται πως δεν ακούν. Ειδικά, τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και κάνουν λόγο για σεναριολογία. Είναι μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ. Αυτό απαντούν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ένας σκύλος με αυτοκόλλητο στο εκλογικό κιόσκι του Χάρη Δούκα στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου 2023. SOOC

Και απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή. Εξαρχής είχαμε προτεραιότητα τις προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω και την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη. Νέα πρόσωπα με επάρκεια και καθαρό προοδευτικό λόγο, είναι αυτά που απέδειξαν ότι μπορούν να γυρίσουν σελίδα για την πατρίδα μας.

“Αυτή η στρατηγική μας ήταν νικηφόρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχιστεί”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, κόβοντας κάθε όρεξη για σύμπραξη, ειδικά στις εθνικές εκλογές”, και προσθέτουν ότι “θα εκφράσουμε τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου, γι’ αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να αγωνιστούμε μαζί για να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χθεσινή νίκη απέδειξε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε”.