Τη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έστειλε μια απειλητική προειδοποίηση στο Ισραήλ: ότι είναι πλήρως έτοιμη να εμπλακεί στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει εφιαλτική για τους στρατηγούς του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Tamir Hayman, η Χεζμπολάχ είναι ασύγκριτα πιο ισχυρή με περισσότερες δυνατότητες από τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει σύγκριση» λέει ο Hayman στο Foreign Policy. «Μιλάμε για 10 φορές τις δυνατότητες πυρός, υπερδιπλάσιες δυνατότητες στο έδαφος, πολύ καλύτερο εξοπλισμό και ικανότητες ακρίβειας. Είναι μια άλλη κλίμακα, πολύ πιο κοντά σε έναν τακτικό στρατό παρά σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Αν και είναι τακτικός στρατός που προκαλεί τρόμο.

Εάν, όμως το Ισραήλ δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική ήττα σε επίπεδο αιφνιδιασμού από τη λιγότερο ισχυρή Χαμάς, άραγε μπορεί να αντέξει έναν διμέτωπο με την πανίσχυρη Χεζμπολάχ; Μπορούν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να διαχειριστούν δύο αποφασισμένους αντιπάλους ταυτόχρονα;

Ο Ισραηλινός βετεράνος των μυστικών υπηρεσιών εκτιμά πως το Ισραήλ μπορεί να ανταποκριθεί.

«Ναι, μπορούμε να χειριστούμε περισσότερα από ένα μέτωπα. Μπορούμε να χειριστούμε ακόμη και τρία μέτωπα» απαντά.

Παραδέχεται μεν ότι μια στρατιωτική αποφασιστική νίκη δεν θα είναι ταυτόχρονη επί των αντιπάλων αντιπάλους, ωστόσο, για τον ίδιο αυτό δεν είναι πρόβλημα. «Μπορούμε να τελειώσουμε το ένα και να πάμε στο άλλο, έχουμε αρκετές δυνατότητες που μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Ωστόσο, για τον Hayman υπάρχει ένα τρίτο σημαντικότερο μέτωπο.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά το εσωτερικό μέτωπο. Το πρόβλημα είναι η ζημιά στην ισραηλινή κοινωνία και η ανθεκτικότητα της ισραηλινής κοινωνίας. Τα δύο μέτωπα δεν είναι στρατιωτικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικής, ανθεκτικότητας και άμυνας στη πατρίδα».

Πότε θα ενεργήσει η Χεζμπολάχ

Παρά τις απειλητικές δηλώσεις της Χεζμπολάχ, ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών δεν είναι και τόσο σίγουρος ότι η Χεζμπολάχ έχει την όρεξη να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στον Βορρά.

Ωστόσο, επισημαίνει πως αν τους δοθεί η ευκαιρία θα το κάνουν.

«Αν βλέπουν αδυναμία, βλέπουν ευκαιρίες. Πιθανότατα, η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι δεν μπορούν να θυσιαστούν για τους Παλαιστίνιους, επειδή ολόκληρος ο λόγος ύπαρξης τους είναι το Ιράν και όχι η Γάζα. Αν λοιπόν δουν περισσότερα σημάδια αδυναμιών, τότε σίγουρα θα δουν μια ευκαιρία. Αν δουν σημάδια του αντίθετου, δύναμης και αποφασιστικότητας, μάλλον δεν θα μπουν στον πειρασμό» εκτιμά ο ίδιος.

Ο Hayman πάντως, όπως και να έχει διαβλέπει κίνδυνο κλιμάκωσης λόγω παρεξήγησης στα βόρεια σύνορα, όπου μια ενέργεια θα μπορούσε να παρερμηνευθεί είτε από τη Χεζμπολάχ είτε από το Ισραήλ.

«Η Χεζμπολάχ έχει μια απατηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης που μπορεί να την οδηγήσει σε λάθος υπολογισμό, υποθέτοντας ότι η δράση τους θα ερμηνευθεί από εμάς ως ήσσονος σημασίας, ενώ εμείς θα την ερμηνεύσουμε ως μείζονα» λέει.

«Θα ανταποδώσουμε κατάλληλα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός δευτερεύοντος μετώπου. Θα πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ ακριβείς στον τρόπο με τον οποίο πλοηγούμαστε στις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή».