Ισραηλινοί ιατροδικαστές του στρατού εξέτασαν τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς εναντίον κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και διαπίστωσαν πολλαπλές ενδείξεις για βασανιστήρια, βιασμούς και άλλες ωμότητες.

Περίπου 1.300 πτώματα των θυμάτων της Χαμάς έχουν μεταφερθεί σε βάση του στρατού στη Ράμλα, στο κεντρικό Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται από ομάδες ειδικών ιατροδικαστικές εξετάσεις για να αναγνωρισθούν οι νεκροί και να διαπιστωθούν οι συνθήκες του θανάτου τους.

Γύρω το 90% των νεκρών στρατιωτικών έχει ταυτοποιηθεί, ενώ οι ομάδες έχουν επίσης ταυτοποιήσει περίπου τους μισούς νεκρούς αμάχους, δήλωσε ο ραββίνος Israel Weiss, πρώην αρχιραββίνος του στρατού και ένας από τους αξιωματούχους που επιβλέπουν την ταυτοποίηση των νεκρών. Πρόσθεσε ότι πολλά πτώματα φέρουν σημάδια βασανισμού καθώς και βιασμού.

«Είδαμε διαμελισμένα σώματα με κομμένα χέρια και πόδια, ανθρώπους που αποκεφαλίστηκαν, ένα παιδί που αποκεφαλίστηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους μια έφεδρος αξιωματικός που αναγνωρίστηκε μόνο με το μικρό της όνομα Avigayil.

Η ίδια πρόσθεσε πως πολλές περιπτώσεις βιασμού διαπιστώθηκαν επίσης από την ιατροδικαστική εξέταση των πτωμάτων, τα οποία φυλάσσονται σε κοντέινερ-ψυγεία.

«Κάνουμε την ταυτοποίηση με όλα τα μέσα που έχουμε», είπε ένας στρατιωτικός οδοντίατρος, ο οποίος αναφέρεται ως Λοχαγός Μααγιάν. «Έχουν κακοποιηθεί σοβαρά. Διαπιστώνουμε πυροβολισμούς και διαπιστώνουμε σημάδια που προέρχονται ξεκάθαρα από βασανιστήρια».

Το Reuters σημειώνει πως το στρατιωτικό προσωπικό, που επιβλέπει τη διαδικασία της ταυτοποίησης των πτωμάτων, δεν παρουσίασε ιατροδικαστικά στοιχεία με τη μορφή φωτογραφιών ούτε ιατρικές εκθέσεις.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για κακοποιήσεις.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συγκρίνει τη Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος, την τζιχαντιστική οργάνωση που έγινε διαβόητη σε όλο τον κόσμο για τους δημόσιους αποκεφαλισμούς που πραγματοποιούσε σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.