«Συγγνώμη για την καθυστέρηση».

Αν έχετε ποτέ γράψει αυτές τις τέσσερις λέξεις μέσα σε ένα mail, πρέπει να μην τις ξαναχρησιμοποιήσετε ποτέ. Αυτό τουλάχιστον συμβουλεύει ο ψυχολόγος Adam Grant.

Μπορεί να νομίζετε πως πρόκειται για μια απλή πρόταση, αλλά στην ουσία η εν λόγω φράση, αποτελούμενη από τέσσερις λέξεις, σας βάζει να απολογηθείτε για κάτι χωρίς να υπάρχει λόγος, σύμφωνα με τον ειδικό.

«Το να απολογείσαι για μια καθυστερημένη απάντηση, είναι μη ρεαλιστικό στον πολιτισμό μας» εξηγεί ο ίδιος στους New York Times.

Τις χρησιμοποιούμε πολύ συχνά!

Όπως αναφέρει, χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά αυτές τις λέξεις. Από μια γρήγορα έρευνα που έκανε μάλιστα στην αναζήτηση των mails του, διαπίστωσε πως μόνο μες στο 2022 χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 547 φορές!

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαγορευτικές γιατί υποδηλώνουν ότι δεν έχεις καμία ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Με το να απολογείσαι επειδή καθυστέρησες να απαντήσεις, ενισχύεις με λίγα λόγια την αντίληψη ότι είσαι επαγγελματική διαθέσιμη/ος όλο το 24ωρο.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να απολογηθείς εκτός κι αν σου έχει δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο μες στο οποίο θα έπρεπε να έχεις απαντήσει σε κάποιο mail. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να συντάξεις ένα καλογραμμένο και μεγάλο mail στην περίπτωση που έχεις αργήσει να απαντήσεις παρά ένα σύντομο με μια τέτοια δικαιολογία μέσα.

Το σημαντικό είναι λοιπόν να προσέχεις τη χρήση του λεξιλογίου σου και κυρίως να αποφεύγεις λέξεις σαν κι αυτές που σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχές ενώ δεν θα έπρεπε.