Λουκέτο έβαλε για σήμερα το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου και πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών καθημερινώς, το Μουσείο του Λούβρου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση στο X αυτό συνέβη για λόγους ασφαλείας, καθώς ολόκληρη η Γαλλία είναι σε επιφυλακή μετά την θανάσιμη επίθεση σε βάρος καθηγητή σχολείου στην πόλη Αράς.

«Αγαπητοί επισκέπτες,

Για λόγους ασφαλείας, το μουσείο #Louvre κλείνει τις πόρτες του σήμερα, Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Όσοι έχουν κάνει κράτηση για επίσκεψη την ίδια ημέρα θα τους επιστραφεί το αντίτιμο.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το Λούβρο έλαβε ένα γραπτό μήνυμα που έκανε λόγο για κίνδυνο για το μουσείο και τους επισκέπτες του» και «αποφασίσαμε (…) να το εκκενώσουμε και να κλείσουμε για σήμερα» προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες έρευνες, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο γαλλικό σχολείο έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (13/10) από έναν άντρα που φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος!». Μάλιστα τραυμάτισε ακόμη δύο εκπαιδευτικούς του σχολείου, με τον έναν να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

7.000 στρατιώτες επί ποδός

Αφού συνελήφθη ο δράστης, μαζί και ο αδερφός του, όπως ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία, η χώρα κινητοποίησε 7.000 στρατιώτες για να αυξήσει τις περιπολίες ασφαλείας.

Από το γραφείο του Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε εχθές το σχολείο όπου έγινε η επίθεση, ανακοινώθηκε πως οι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι νεωτέρας.

Θα ενισχύσουν μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιό της διεξάγουν τακτικά περιπόλους σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικά μέρη.

Η κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας κηρύχθηκε καθώς η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και αντιμετωπίζει απόψε στα προημιτελικά τη Νότια Αφρική.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως η επίθεση στην Αράς συνδέεται με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτική επίθεση εναντίον των μαχητών της Χαμάς που το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή στο ισραηλινό έδαφος.