Ο λυκίσκος που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή μπύρας, σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, ωριμάζει νωρίτερα, ενώ και η παραγωγή του είναι μικρότερη σε σύγκριση με το 1994, ανακάλυψαν επιστήμονες. Και, ίσως το πιο ανησυχητικό για τους λάτρεις της μπύρας IPA – πρόκειται για ένα αγγλικό στυλ μπύρας που δημιουργήθηκε γύρω στο 1800 και προέρχεται από την pale ale, στην οποία έχει προστεθεί μεγάλη ποσότητα λυκίσκου – είναι ότι ίσως γίνει όλο και πιο σπάνια ή και πιο ακριβή αυτή η μοναδική πικρή γεύση του λυκίσκου…

Η κατάσταση προβλέπεται να χειροτερέψει, όπως εκτιμούν οι ερευνητές. Οι αποδόσεις λυκίσκου θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 18% μέχρι το 2050 και η περιεκτικότητά του σε άλφα οξύ – που κάνει την μπύρα πικρή – θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 31% λόγω θερμότερων και ξηρότερων συνθηκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο αγαθών και προϊόντων που απειλούνται από την κλιματική κρίση, αλλά οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, δήλωσε ο Μίροσλαβ Τρνκα, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής.

«Ένα από τα παράπλευρα κίνητρα αυτής της μελέτης ήταν να καταδείξει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι σημαντική ακόμη και για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία», είπε ο Τρνκα μιλώντας στο CNN. «Βλέπουμε πραγματικά αλλαγές που επηρεάζουν πράγματα που εκτιμούμε, όπως τη γεύση της μπύρας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί πραγματικά να έχει αντίκτυπο σε αυτήν, ή τουλάχιστον να έχει επίδραση σε εμπορεύματα που είναι κρίσιμα για την παραγωγή της μπύρας».

Η παρασκευή μπύρας χρονολογείται τουλάχιστον από το 3100 π.Χ., σημειώνει η μελέτη. Τώρα, καθένα από τα βασικά συστατικά της σημερινής μπύρας – νερό, κριθάρι, μαγιά και λυκίσκος – απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει έναν τεράστιο αριθμό γεωργικών καλλιεργειών, δεν εκπλήσσομαι», δήλωσε ο Ντάγκλας Μίλερ, λέκτορας στη διαχείριση τροφίμων και ποτών στο Πανεπιστήμιο Cornell που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ο λυκίσκος είναι ένα ευαίσθητο φυτό και μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποτυχίες των καλλιεργειών», είπε ο Μίλερ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ζυθοποιούς να εργαστούν με διαφορετικά γευστικά προφίλ από άλλα είδη λυκίσκου.

Τι δείχνουν τα κλιματικά μοντέλα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα καιρού και κλιματικά μοντέλα για να αναλύσουν πώς ο ευρωπαϊκός λυκίσκος επηρεάστηκε και θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή μεταξύ 1970 και 2050, υποθέτοντας ότι οι βροχοπτώσεις μειώνονται και η θερμοκρασία αυξάνεται.

Οι καυτές θερμοκρασίες έχουν ήδη μετατοπίσει την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου λυκίσκου κατά 13 ημέρες το 2018 σε σύγκριση με το 1970, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ανάπτυξη νέων βλαστών από το φυτό του λυκίσκου συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά από το 1995, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συμβαίνει νωρίτερα στις περιοχές που αναλύθηκαν από ό,τι πριν από χρόνια.

Αυτή η πρώιμη έναρξη προκαλεί πρώιμες συγκομιδές, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους καλλιεργητές λυκίσκου να προγραμματίσουν τις εργασίες συγκομιδής και επεξεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα αρώματα και τις γεύσεις μπύρας που απαιτούν υψηλότερης ποιότητας λυκίσκο, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτός ο λυκίσκος καλλιεργείται μόνο σε μικρότερες περιοχές, οι ερευνητές λένε ότι διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο από τα κύματα καύσωνα και τις ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

«Οι καλλιεργητές λυκίσκου έχουν αλλάξει τις τοποθεσίες των χωραφιών λυκίσκου ως απόκριση στις αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί», δήλωσε ο Μαρκ Σόρελς, καθηγητής στη Σχολή Ολοκληρωμένης Επιστήμης Φυτών του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Και ενώ οι χειροποίητες ζυθοποιίες με αρωματικό λυκίσκο μπορεί να είναι δημοφιλείς τώρα, οι προτιμήσεις των καταναλωτών θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς οι καλλιεργητές προσαρμόζονται, πρόσθεσε ο Σόρελς.

Οι προοπτικές για ΗΠΑ και Ειρηνικό

Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που καλλιεργούν λυκίσκο – οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 90% της συνολικής έκτασης των χωραφιών αρωματικού λυκίσκου στην ήπειρο – ο Τρνκα είπε ότι είναι επίσης αντιπροσωπευτικό του τι θα μπορούσε να συμβεί σε περιοχές παραγωγής μπύρας στις ΗΠΑ, όπως ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός, όπου οι καύσωνες που καταρρίπτουν ρεκόρ σημειώνονται πιο συχνά από το συνηθισμένο.

«Αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως τα ευρωπαϊκά (κράτη), ίσως ένα ελαφρώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και διαφορετική συχνότητα, αλλά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σωρευτικά και τις δύο περιοχές με πολύ παρόμοιους τρόπους», πρόσθεσε ο Τρνκά.

Η μπύρα παραμένει ένα από τα δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Ακόμη και σε ένα πιο ζεστό μέλλον, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να την παρασκευάζουν, είπε ο Τρνκα – αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση.