Η Σάνι Λουκ έγινε με το θάνατο της το πρόσωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ήταν η Γερμανίδα που πήγε στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει ένα μουσικό φεστιβάλ και βρέθηκε νεκρή και γυμνή σε ένα φορτηγό της Χαμάς.

Οι εικόνες με το άψυχο σώμα της σε μια αφύσικη στάση και τους μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης να χειροκροτούν και να φωνάζουν «Allahu akbar» ( ο Θεός είναι ο Μεγαλύτερος) έγιναν viral, προκαλώντας αποτροπιασμό σε κάθε γωνιά της γης. Ακόμα πιο τραγικές ήταν οι εικόνες των οπαδών τους, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, που ακολουθούσαν το φορτηγό και έφτυναν τη νεκρή Σάνι, μια γυναίκα μόλις 30 χρονών που πάλευε όλη της τη ζωή για την ειρήνη για να πεθάνει άδικα και βάναυσα σε ένα πόλεμο πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής της.

Μια πασιφίστρια που οργάνωνε μουσικά φεστιβάλ για την επικράτηση της ειρήνης

Η οικογένεια της, που μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι η αναγνώριση της από την ξαδέλφη της, η οποία ξεχώρισε σε κάποιο από τα βίντεο της ντροπής τα χαρακτηριστικά τατουάζ στα πόδια της και τα κατάμαυρα μακριά ράστα μαλλιά της, ήταν λανθασμένη, είναι σήμερα απαρηγόρητη. Κάνουν λόγο για μια πασιφίστρια, που διαδήλωνε για την ειρήνη και οργάνωνε μουσικά φεστιβάλ για την επικράτηση της.

Η Σάνι Λουκ μεγάλωσε στο Ισραήλ αλλά είχε γερμανικό διαβατήριο, που χρησιμοποίησε για να αποφύγει την υποχρεωτική θητεία στον ισραηλινό στρατό με την οποία ήταν κάθετα αντίθετη, γράφει η Daily Mail, επικαλούμενη δήλωση του θείου της Όρλι Λουκ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Viral μάρτυρας

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν τη νεαρή, όμορφη, γυναίκα, που αγαπούσε πολύ τα ταξίδια, σύμφωνα με τους δικούς της ανθρώπους, να χορεύει στο μουσικό φεστιβάλ λίγες ώρες προτού πέσει στα χέρια των μαχητών της Χαμάς, κακοποιηθεί και βασανιστεί για να αφήσει την τελευταία της πνοή και να γίνει -για την ώρα- η πιο διάσημη μάρτυρας αυτού του πολέμου, που μπορεί να ήταν θέμα χρόνου για να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εξέπληξε άπαντες με το οργανωμένο και βίαιο ξέσπασμα του.

Το βίντεο κυκλοφορούσε, ενώ η μητέρα της Σάνι, Ρικάρντα απηύθυνε έκκληση σε όποιον γνώριζε κάτι για την τύχη της κόρης της, που είχε απαχθεί στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς να επικοινωνήσει μαζί της. Σήμερα το πρωί η κόρη μου, Σάνι Νικόλ Λουκ, Γερμανίδα πολίτης, απήχθη μαζί με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ από την παλαιστινιακή Χαμάς», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της Ρικάρντα, που κρατούσε κλαίγοντας στα χέρια της το κινητό της με μια πρόσφατη φωτογραφία της Σάνι.

«Μας έστειλαν ένα βίντεο στο οποίο μπορούμε να δούμε καθαρά την κόρη μου αναίσθητη στην καρότσα ενός φορτηγού με Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να την εντοπίσουμε, στείλτε μας όποια πληροφορία έχετε σχετικά. Ευχαριστώ πολύ», ολοκλήρωνε το μήνυμα της η άτυχη γυναίκα.

Πλήρωσε… μετά θάνατον

Η Χαμάς είχε πει ότι επρόκειτο για μια γυναίκα στρατιώτη του Ισραήλ, αλλά σύντομα η αναγνώριση της έγινε δυνατή από την ξαδέλφη της, Τομασίνα Γουειντράμπ-Λουκ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. «Η Σάνι ήταν στο μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη. Είναι ένας εφιάλτης για την οικογένεια μας», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της. Μάλιστα, η τραγωδία είχε μια ακόμα απρόσμενη τροπή, αφού ενώ η οικογένεια προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει την τραγική κατάληξη της Σάνι Λουκ, ήρθε η πληροφορία ότι χρησιμοποιήθηκε η πιστωτική της κάρτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν όταν η Χαμάς έβαλε σε εφαρμογή ένα προσεκτικά εκτελεσμένο σχέδιο εξαπάτησης και αιφνιδιασμού του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε, καλύπτοντας επί δύο χρόνια τα στρατιωτικά της πλάνα και πείθοντας το Τελ Αβίβ ότι δεν ήθελε σύγκρουση.

Όπως σημειώνει το Reuters,  το Ισραήλ πίστευε ότι η Χαμάς είχε κουραστεί από το εμπόλεμο κλίμα τα προηγούμενα χρόνια, και πως περιόριζε την ισχύ της παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους εργάτες από τη Γάζα.  Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς ανέφερε πως οι μαχητές της οργάνωσης εκπαιδεύονταν όλη αυτή την περίοδο. «Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη», δήλωσε η ίδια πηγή περιγράφοντας τα σχέδια για την πιο εντυπωσιακή επίθεση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Η ζωή και ο θάνατος της Σάνι Λουκ σε τέσσερα ενσταντανέ

Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι αιφνιδιάστηκε από την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, οπότε μαχητές της εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 700 Ισραηλινούς και απαγάγοντας δεκάδες άτομα. Από τα αντίποινα του Ισραήλ, που ακολούθησαν με ορμή αμέσως μετά, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

«Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», ήταν το σχόλιο του ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, εκπροσώπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που δείχνει ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα και το τίμημα του θα είναι πολύ μεγάλο για τις δύο πλευρές.