Ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, και ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, που εκπροσωπεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν ανέφερε πως σκοπός των δύο πλευρών, είναι να βρεθεί κοινός τόπος:

«Γίνεται το συνέδριο που ξεκινά σε μία ώρα και έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό. Χτες συνάντησα τον αντιπρόεδρο του κόμματος και συζητήσαμε τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή. Η κουβέντα μας δεν περιορίστηκε μόνο στα ελληνοτουρκικό αλλά στη Συρία. Το κλίμα ήταν καλό. Και οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν την ηρεμία. Σκοπός των δύο πλευρών είναι τον Δεκέμβρη να βρεθεί κοινός τόπος. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεχίζει να έχει οικονομικά προβλήματα, θέλει βοήθεια και θέλει να βρει ένα κοινό σημείο με τη Δύση».

«Η Belharra και τα F16 αγόρασαν την ειρήνη»

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Ανδρέα Ρομπόπουλο, η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ, αυτόν τον καιρό, ωστόσο η απόκτηση της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας Κίμων πρωταγωνίστησε και μάλιστα χωρίς αρνητικό πρόσημο.

Αναφερόμενος σε αυτήν τη απόκτηση, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλο, είπε πως στρατιωτικά η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

«Η Belharra και τα F16 αγόρασαν την ειρήνη. Εάν θες ειρήνη πρέπει να ετοιμαστείς για πόλεμο και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης. Πριν χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά τώρα το ανατρέψανε αυτό».

Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου επισήμανε πως η ελληνική πλευρά έρχεται στις συζητήσεις με τη Τουρκία με σκοπό να βρεθεί κοινός στόχος στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά ταυτόχρονα πηγαίνει υποψιασμένη.

«Η Τουρκία πρέπει να μας αποδείξει πως οι προθέσεις της είναι ειλικρινείς. Η Τουρκία κάποια στιγμή θα αποδεχτεί να πάμε στη Χάγη και τότε θα διανύσει μεγαλύτερη απόσταση από την Ελλάδα για τι θα πρέπει να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της θάλασσας  αλλά και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Άρα ο δρόμος είναι μακρύς».

Στη συνέχεια, ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου είπε πως αυτό που απασχολεί την Τουρκία είναι η Συρία.

«Αυτό που απασχολεί την Τουρκία είναι η Συρία. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι Κούρδοι (του PKK) για τους Τούρκους είναι τρομοκράτες ενώ για του Αμερικανούς είναι πολεμιστές εναντίον των τζιχαντιστών».