Η εξέγερση των φοιτητών – και όχι μόνο – στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στην Κίνα, την οποία ο στρατός έπνιξε στο αίμα, αποτελεί ακόμη εφιάλτη για το καθεστώς της ασιατικής χώρας.

Το κινέζικο καθεστώς δεν επιτρέπει καμία αναφορά στα γεγονότα που συνέβησαν στις 4 Ιουνίου του 1989 αφού ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγή έμπνευσης και αντίστασης όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι, οι κινέζικες αρχές έφτασαν να λογοκρίνουν φωτογραφία δύο εξαιρετικών αθλητριών που πρωταγωνίστησαν στους Ασιατικούς Αγώνες του 2022 στη Χάνγκζου, σύμφωνα με το CNN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνος ο αγώνας είχε γίνει την 1η Οκτωβρίου, την Εθνική Ημέρα της Κίνας, όταν οι Αρχές είναι ακόμη πιο ανήσυχες για οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τους εορτασμούς

Η επίμαχη φωτογραφία

Η φωτογραφία απαθανατίζει τη Λιν Γιουβέι, με το νούμερο 6 και τη Βου Γιάνι, με το νούμερο 4, να αγκαλιάζονται μετά τον τελικό των 100 μέτρων με εμπόδια στους συγκεκριμένους Ασιατικούς Αγώνες.

Λιν Γιουβέι και Βου Γιάνι αγκαλιάζονται μετά τον τελικό των 100 μέτρων με εμπόδια στους Ασιατικούς Αγώνες 2022.

Τι ενόχλησε; Την ώρα που οι δύο αθλήτριες αγκαλιάστηκαν τα νούμερα που ήρθαν δίπλα (6 και 4) σχημάτιζαν την ημερομηνία της εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στις 4/6 του 1989.

Όπως σημειώνει το CNN, το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις αναφορές στην αιματοβαμμένη εξέγερση, εξαφανίζοντας από το διαδίκτυο ότι έχει να κάνει με εκείνη την περίοδο.

Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν οι αναφορές είναι τυχαίες, όπως όταν έρχονται δίπλα οι αριθμοί 4, 6 ή 89.

Η πιο διάσημη φωτογραφία που θυμίζει τη σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνος ο αγώνας είχε γίνει την 1η Οκτωβρίου, την Εθνική Ημέρα της Κίνας, όταν οι Αρχές είναι ακόμη πιο ανήσυχες για οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τους εορτασμούς.

Το εξαφάνισαν από το Weibo

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV δημοσίευσε αρχικά τη φωτογραφία στο Weibo, την κινεζική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το Twitter, το βράδυ της Κυριακής, αλλά την αφαίρεσε από τον λογαριασμό του περίπου μία ώρα αργότερα, όπως διαπίστωσε το CNN.

Αναζήτηση στο Weibo την Πέμπτη δεν έφερε πλέον αποτελέσματα της ίδιας εικόνας, αν και οι διάσπαρτες αναρτήσεις μιας άλλης φωτογραφίας που δείχνει τις δύο αθλήτριες να ξεπερνούν ένα εμπόδιο με τους αριθμούς τους να φαίνονται – αν και με λιγότερο εμφανή τρόπο – μπορούν ακόμα να βρεθούν.

Επίσης, η φωτογραφία δεν μπορεί να βρεθεί στο Baidu, τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Κίνας, μιας και οι υπηρεσίες της Google είναι αποκλεισμένες στη χώρα.

Η εικόνα φαίνεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αλλά οι αριθμοί έχουν αφαιρεθεί από τη φωτογραφία.

Το CNN σημειώνει ότι επικοινώνησε με το Weibo, το Baidu, το CCTV και το Τμήμα Προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για σχόλια σχετικά με το συμβάν.