Αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση ανδρών βρίσκονται ο πρώην CEO της εταιρείας ένδυσης Abercrombie & Fitch, μια πολύ δημοφιλής μάρκα ρούχων ειδικά στους εφήβους και τους νέους, και ο Βρετανός σύντροφός του. Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το BBC, το οποίο δημοσιοποίησε εκτενείς σοκαριστικές λεπτομέρειες γύρω από την έκφυλη και εγκληματική δράση του Mike Jeffries, τέως διευθύνοντος συμβούλου του διάσημου αμερικανικού οίκου ενδυμάτων.

Ο Jeffries, μαζί με τον εραστή του, τον Matthew Smith και κάποιον μεσολαβητή, με χαρακτηριστικό ότι αντί για το σαρκώδες μέρος στη μύτη του υπήρχε ένα δερμάτινο κάλυμμα, στρατολογούσαν νεαρούς άντρες, δήθεν για εκδηλώσεις τις εταιρείας, τους οποίους εξανάγκαζαν να συμμετάσχουν σε σεξουαλικά όργια ή βίαζαν απευθείας οι ίδιοι.

Τα πάρτι οργίων με νεαρούς άνδρες

Στο BBC μίλησαν περισσότεροι από 10 άντρες, καταθέτοντας λίγο πολύ όμοιες ιστορίες: Ο ενδιάμεσος, ονόματι James Jacobson, εκτελώντας προφανώς εντολές του ζεύγους Jeffries και Smith, έβρισκε νεαρά και εμφανίσιμα αγόρια, επίδοξα μοντέλα κατά προτίμηση. Όπως είπε στους ρεπόρτερ του BBC ένας από αυτούς τους άνδρες, γύρω στο 2011 ο ίδιος προσπαθούσε να εξοικονομήσει τα προς το ζην ασχολούμενος με το μόντελινγκ.

Μολονότι ετεροφυλόφιλος, ο εν λόγω άνδρας συμφώνησε με τον Jacobson να ταξιδέψει στο Μαρακές, όπου θα χόρευε σε ένα πάρτι και θα έκανε στριπτίζ. Ο Jacobson του ζήτησε να παρουσιάσει τις χορευτικές φιγούρες στη διάρκεια μιας προκαταρκτικής «οντισιόν» και έμεινε ικανοποιημένος από αυτό που είδε. Όμως, προκειμένου ο τότε νεαρός να συμπεριληφθεί στην αποστολή, ο Jacobson τον ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να «μην αφήσει τη δουλειά στη μέση», εννοώντας ότι όφειλε να του προσφέρει την ηδονή του στοματικού σεξ. Ειδάλλως ο James Jacobson δεν θα τον έπαιρνε μαζί του.

«Έκανα αυτό που μου ζήτησε» εξομολογήθηκε ο μάρτυρας «αλλά με αηδία. Είχα χρέη και έπρεπε οπωσδήποτε να δουλέψω, για να στηρίξω την οικογένειά μου. Και αφού το πιο δύσκολο κομμάτι -όπως πίστευα- είχε περάσει, πήγα στο Μαρακές. Εκεί, ενώ χόρευα, ο Mike Jeffries προσπάθησε να με φιλήσει. Ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Προσπάθησα να ξεφύγω χωρίς να τον προσβάλλω και βρήκα κρυψώνα σε ένα από τα πίσω δωμάτια του σπιτιού όπου γινόταν το πάρτι. Αποκοιμήθηκα, αλλά όταν ξύπνησα βρήκα μέσα μου ένα προφυλακτικό. Θεωρώ ότι στη σαμπάνια που ήπια είχαν ρίξει ναρκωτικό. Και μάλλον με βίασαν ενώ κοιμόμουν. Ίσως δεν θα μάθω ποτέ τι ακριβώς μου συνέβη εκείνη τη νύχτα».

Στις περιγραφές των νεαρών που πειθαναγκάζονταν να ενδώσουν στις ασελγείς ορέξεις των Jeffries και Smith, σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Βενετία, Μαρακές). Το αντάλλαγμα ήταν, αναλογικά μεγάλα, ποσά χρημάτων σε μετρητά, αλλά και μια υποτιθέμενη ευκαιρία σταδιοδρομίας στο μόντελινγκ. Μάλιστα, ο Jeffries φέρεται να είχε δημιουργήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό διαχείρισης του εκάστοτε ανδρικού χαρεμιού που έφερνε για χάρη του ο Jacobson, οπουδήποτε χρειαζόταν. Υπήρχαν πχ υπάλληλοι, με στολές της Abercrombie & Fitch, οι οποίοι επιτηρούσαν την εκτέλεση των «παραστάσεων» από τους νεαρούς άνδρες, από την αρχή έως το τέλος -ακόμη και την ώρα των καθαυτό σεξουαλικών οργίων. Το επιτελείο αυτό ήταν επίσης υπεύθυνο για την πληρωμή των μοντέλων επιτόπου και τοις μετρητοίς.

 «Αηδιασμένη» από τις αποκαλύψεις η Abercrombie & Fitch

Η Abercrombie & Fitch, τελώντας εν αγνοία για τις κατά συρροήν αποτρόπαιες πράξεις του τέως CEO της, δηλώνει «αηδιασμένη» από τις αποκαλύψεις, αναφέροντας επίσης ότι έχει αναθέσει η ίδια σε ανεξάρτητο νομικό οργανισμό τη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο Jeffries.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τις πιο ισχυρές και αναγνωρίσιμες, καθώς διαθέτει δίκτυο πάνω από 850 καταστημάτων πώλησης των φερώνυμων προϊόντων της σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία και την εμπορικότητα της Abercrombie & Fitch οφείλεται στον Mike Jeffries. Ο οποίος τη δεκαετία του ’90 ανέλαβε τη διοίκηση μιας παραπαίουσας οικογενειακής επιχείρησης και μέσα σε μερικά χρόνια τη μετέτρεψε σε κορυφαίο brand νεανικών και σπορ ενδυμάτων. Αφού ολοκλήρωσε με φαντασμαγορικά αποτελέσματα την αποστολή του, το 2014 ο Jeffries παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του CEO, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων και μία εφ’ άπαξ αποζημίωση για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσέφερε ύψους 25 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μερικούς μήνες πριν από την αποχώρηση του Jeffries -η οποία έως πρότινος συσχετιζόταν με την κάμψη στις πωλήσεις της Abercrombie & Fitch και την ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία της- ένας στρατηγικός επενδυτής της εταιρείας είχε κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας, καταγγέλλοντας ασελγή συμπεριφορά του Mike Jeffries. Η ανταπόκριση εκ μέρους της Abercrombie & Fitch ήταν να λύσει το ζήτημα εξωδίκως, καταβάλλοντας αποζημιώσεις στα φερόμενα ως θύματα του Jeffries.

Ωστόσο, το σκάνδαλο ήταν υπερβολικά μεγάλο και σοβαρό για να παραμείνει εσαεί συγκεκαλυμμένο, μολονότι στα σχετικά επίσημα έγγραφα δεν περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για τη φύση της ζημίας που είχε προκαλέσει ο Jeffries στους καταγγέλλοντες. Ο τέως CEO και αποκαλούμενος σαν «ισότιμος των αρχικών ιδρυτών της εταιρείας, εφόσον αυτός την μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη», αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο παραπομπής στην αμερικανική δικαιοσύνη για σωματεμπορία και άλλα βαριά, ποινικώς κολάσιμα, αδικήματα.