Πολλοί κατηγορούμενοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να χαρακτηρίσουν τον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση τους, ως «διαταραγμένο», ουτε θα ζητούσαν την αποπομπή του από το αξίωμα του. Ο μοναδικός που μίλησε κατά αυτόν τον τρόπο, ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, την πρώτη ημέρα της εκδίκασης της αστικής υπόθεσης απάτης που μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της καριέρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε εκτός αίθουσας και άρχισε να καταγγέλλει τον δικαστή.

Η αντίδραση του Τραμπ εντός και εκτός αιθούσης

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Τραμπ ήταν αρκετά ήσυχος. Μερικές φορές ήταν καμπουριασμένος και συνομιλούσε με τους δικηγόρους του, ενώ συγχρόνως άκουγε καθώς οι δικηγόροι του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ανέπτυσσαν την υπόθεσή τους.

Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος βγήκε εκτός αιθούσης και δήλωσε στους δημοσιογράφους «Πρόκειται για έναν δικαστή που θα έπρεπε να είναι εκτός αξιώματος.» Συνέχισε λέγοντας ότι  «Πρόκειται για έναν δικαστή που κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί ποινικά για όσα κάνει.»

Σοβαρές οι κατηγορίες εναντίον του

Αρκετά σοβαρές είναι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον  Ντόναλντ Τραμπ. Μετά από τριετή έρευνα, η γενική εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι «διόγκωσε» την αξία των ακινήτων προκειμένου να εξασφαλίσουν επιχειρηματικά δάνεια.

Ο δικαστής Ένγκορον συμφώνησε σε προδικαστική απόφαση και ανέστειλε τις επιχειρηματικές άδειες των Τραμπ – τερματίζοντας ουσιαστικά τη δυνατότητά τους να ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη. «Οι κατηγορούμενοι έλεγαν ψέματα χρόνο με το χρόνο» δήλωσε ο εισαγγελέας Kevin Wallace. Καθώς ο Γουάλας επανέλαβε τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων ότι ο Τραμπ διόγκωσε την καθαρή του αξία μεταξύ 812 εκατ. και 2,2 δισ. δολαρίων, εκείνος κούνησε εμφανώς το κεφάλι του.

«Αποκρύπτοντας τους πραγματικούς πόρους τους… έπεισαν αυτές τις τράπεζες να αναλάβουν κρυφούς κινδύνους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Wallace. Αν και ο Τραμπ μπορεί να διογκώνει την καθαρή του αξία στα μέσα ενημέρωσης, «δεν μπορεί να το κάνει ενώ διεξάγει επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη», είπε ο Γουάλας.

Η αίθουσα του δικαστηρίου

Η στρατηγική των δικηγόρων Τραμπ

Ο Τραμπ και οι δικηγόροι του φάνηκε να μιλούν για μια εντελώς διαφορετική υπόθεση και έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο. Στις εναρκτήριες δηλώσεις τους, οι δικηγόροι του έπλεξαν το εγκώμιο του πρώην προέδρου, λέγοντας ότι ο Τραμπ «έχει βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια χτίζοντας την πιο επιτυχημένη αυτοκρατορία ακινήτων στον κόσμο.»

Δεν υπήρχαν «άδικα κέρδη και δεν υπήρχαν θύματα», υποστήριξε ο δικηγόρος του Τραμπ, Κρίστοφερ Κίζε. Οι αξιώσεις αφορούν «μια χούφτα δανειακές συναλλαγές, ήταν όλες επιτυχείς». Οι τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια, υποστηρίζουν, κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια από τις συναλλαγές.

Η δικηγόρος του Τραμπ, Αλίνα Χάμπα, έφτασε στο σημείο να πει ότι ο Τραμπ υποτίμησε στην πραγματικότητα τα ακίνητά του. «Έχουμε γνωστούς εμπειρογνώμονες που λένε ότι ακίνητα όπως το Mar-a-Lago αξίζουν πάνω από 1 δισ. δολάρια», είπε.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Βάζω στοίχημα ότι υπάρχει κάποιος που θα αγόραζε αυτό το ακίνητο πολύ πάνω από 1 δισ. δολάρια», ενώ πρόσθεσε πως«Αυτό δεν είναι απάτη, αυτό είναι ακίνητη περιουσία», πρόσθεσε.

Πόσο κοστίζει το Mar- a- Lago

Ένας εκτιμητής του Palm Beach αποτίμησε το ακίνητο Mar-a-Lago σε 27 εκατομμύρια δολάρια το 2020. Ο Ενγκόρον, σε μια προδικαστική απόφαση, χαρακτήρισε αυτού του είδους τη διαφορά «φανταστικό κόσμο, όχι τον πραγματικό κόσμο» στον οποίο κινείται ο Τραμπ.

H Αλίνα Χάμπα είπε επίσης στον δικαστή ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έφερε την υπόθεση με πολιτικά κίνητρα, ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος που το εμπορικό σήμα των ακινήτων του Τραμπ είναι τόσο επιτυχημένο. «Υπάρχουν πιθανώς πολλοί άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο που δεν τους αρέσει αυτό και γι’ αυτό είμαστε εδώ» είπε ο Χάμπα.

«Παίρνω τη δουλειά μου πολύ σοβαρά»

Ο δικαστής Ένγκορον είναι γνωστός για τη χρήση λογοπαιγνίων και ελαφρού χιούμορ στο βήμα. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του, ανέφερε προς το δικαστήριο: «Υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Παρά τις άθλιες απόπειρες χιούμορ, όπως είπα σε προηγούμενη φάση [της δίκης], παίρνω τη δουλειά μου πολύ σοβαρά.»

Λίγο πριν ο Kise ξεκινήσει την εναρκτήρια αγόρευσή του, ο Engoron προειδοποίησε για την ανατροφοδότηση από το μικρόφωνο του δικαστηρίου. Είπε «Εφόσον δεν υπάρχει ανατροφοδότηση», είπε. «Ήδη λαμβάνω αρκετά σχόλια σχετικά με αυτή την υπόθεση.»

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Έξω από το δικαστήριο οι οπαδοί του Τραμπ

Όπως ήταν εύλογο, έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες κάμερες που τον κατέγραψαν να ανεβαίνει τα σκαλιά του δικαστηρίου, κάμερες που αναβόσβηναν στο πρόσωπό του καθώς περπατούσε στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά και οι δημοσιογράφοι που φώναζαν το όνομά του.

Ένα μικρό πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Φόλεϊ, το πάρκο απέναντι, για να χαζέψει τη σκηνή. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που καταδίκαζαν τον πρόεδρο. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», έγραφε ένα από αυτά. «Τα ψέματα έχουν συνέπειες», δήλωσε ένας άλλος.

Ποιοι είναι οι μάρτυρες

Ενώ η δίκη ξεκίνησε εκρηκτικά, θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες ημέρες μπροστά. Μεταξύ των μαρτύρων που θα κληθούν είναι τα παιδιά του Τραμπ, το πρώην δεξί του χέρι που μετατράπηκε σε νέμεση, ο Μάικλ Κοέν και ο ίδιος ο Τραμπ. Στη συνέχεια μπορούμε να περιμένουμε τις αναπόφευκτες εφέσεις και τις εφέσεις των εφέσεων.

Μένει επίσης να δούμε αν ο ίδιος ο Τραμπ θα επιστρέψει στο δικαστήριο. Βρίσκεται στον κατάλογο των μαρτύρων, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν θα καταθέσει. Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει: «Θα δω πολλούς από εσάς», είπε στους δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι «επειδή αυτό είναι ένα φρικτό πράγμα που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.»