«Δεν υπήρξε προαγωγή» λέει η κυβέρνηση για τον λιμενάρχη που ελέγχεται για την υπόθεση του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon  τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε τα  δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πήρε προαγωγή ο Κεντρικός Λιμενάρχης ο οποίος ήταν βάρδια όταν έχασε την ζωή του ο 36χρονος Αντώνης, λέγοντας πάντως ότι ο συγκεκριμένος έγινε βοηθός Κλαδάρχη.

«Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο (ότι πήρε προαγωγή). Καταρχάς δεν μπορεί να θεωρηθεί θεωρείται προαγωγή όταν κάποιος φεύγει από Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και γίνεται βοηθός Κλαδάρχη», είπε ο κ. Μαρινάκης, παραθέτοντας μάλιστα και τον νόμο βάσει του οποίου έγινε η μετάθεση μέχρι να κριθεί.

«Ξεκίνησε η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία και δεν μπορούσε ένας ελεγχόμενος να είναι στη θέση του κεντρικού λιμενάρχη. Οπως αναφέρει ο νόμος,  ο συγκεκριμένος με βάση τη θέση και τον βαθμό που είχε, έπρεπε να επιλεγεί σε μια από θέσεις και μπήκε βοηθός Κλαδάρχη σε μία μη επιχειρησιακή θέση μέχρι να κριθεί η υπόθεση», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «δεν ευσταθεί και δεν προκύπτει από πουθενά» ότι πρόκειται για αναβάθμιση.

Έντονες αντιδράσεις

Ο αρχιπλοίαρχος που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7/9 είχε απομακρυνθεί από τη θέση του με εντολή του τέως υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη ότι ο μέχρι πρότινος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά τοποθετήθηκε ως βοηθός κλαδάρχη σε νευραλγική θέση, που αφορά στην εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια ολόκληρης της χώρας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφάλισης, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

«Ντροπή και Αίσχος – Η καρατόμηση έγινε αναβάθμιση» τονίζει σε σκληρή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. (ΠΕΝΕΝ).

«Αποδεικνύεται ότι το ξήλωμα του πρώην Λιμενάρχη Πειραιά ήταν επικοινωνιακή μπαρούφα για μία εγκληματική ενέργεια η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο και είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο του 36χρονου Αντώνη! Αποτελεί προσβολή και ασέβεια στη μνήμη του αδικοχαμένου Αντώνη και πρόκληση στη κοινωνία μια τόσο άθλια συμπεριφορά…» σημειώνει μεταξύ άλλων.