Η αυτονομιστική κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αυτοδιαλυθεί και η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία θα πάψει να υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αστραπιαία επίθεση που πραγματοποίησε το Αζερμπαϊτζάν για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής του και απαίτησε από τα αρμενικά στρατεύματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να καταθέσουν τα όπλα τους και από την αυτονομιστική κυβέρνηση να αυτοδιαλυθεί.

Ο πρόεδρος του αυτόνομου θύλακα που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται:

«Να διαλυθούν όλα τα κρατικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που υπάγονται στις υπηρεσίες τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχπαύει να υφίσταται».

Η μεσολάβηση της Ρωσίας και η μαζική φυγή

Στο έγγραφο αναφέρεται, σύμφωνα με το ρωσικό RIA, ότι η συμφωνία έγινε με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Καραμπάχ και λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτήν, σε όλους τους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, παρέχεται ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση μέσω του διαδρόμου Lachin.

Μαζική ήταν η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, φυγή που αναμένεται να συνεχιστεί και να λάβει τεράστιες διαστάσεις με τους εκτοπισμένους να κατευθύνονται προς την Αρμενία.

Ο ορεινός αυτός θύλακας, ο οποίος αποφασίστηκε από τη σοβιετική εξουσία το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).