Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος δέχεται έγγραφες καταγγελίες από πολίτες τρίτων χωρών για φερόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων από ενέργειες ή παραλείψεις δημοσίων αρχών, κατά την είσοδο στη χώρα ή/και κατά τις διαδικασίες υποδοχής ή/και κατά τη διαδικασία χορήγησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Καταγγελία μπορεί να υποβάλλει κάθε πολίτης τρίτης χώρας

Οδηγίες για την υποβολή τους

Ο υπεύθυνος Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διεκπεραιώνει τις καταγγελίες εμπιστευτικά, ενημερώνει τους καταγγέλλοντες για την πορεία εξέτασης των καταγγελιών και ενημερώνεται για την εξέλιξη των καταγγελιών που διαβιβάζει για περαιτέρω εξέταση στα αρμόδια όργανα.

Τα τυποποιημένα έντυπα καταγγελιών, καθώς και οι πληροφορίες για τους τρόπους συμπλήρωσης και υποβολής τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο: https://migration.gov.gr/fro-complailnt-mechanism/.

Στα σκαριά «ευρωτουρκική» συμφωνία

Για την ανάγκη μίας συνολικής αντιμετώπισης και εκτός συνόρων του μεταναστευτικού, γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία.

«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία» είχε δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας προσφάτως στην ΕΡΤ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό», υποστήριξε, σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».

Και υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι το κλειδί, ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο, που αποκαλείται ως ‘μοντέλο του Αιγαίου’ και εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη».

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας»,  είπε ο κ. Καιρίδης.

Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα προχωρήσει η νέα συμφωνία, την ώρα που υπάρχει ήδη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία δεν τηρείται.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ