Τελείωσε η σεζόν στον στίβο; Μάλλον ναι, αν και σποραδικά θα βλέπουμε μίτινγκ προτού μπούμε στον κλειστό. Οι τελικοί του Diamond League έριξαν την αυλαία και όντως είδαμε «πολλά και τρομερά» τούτη την περίοδο. Θα έλεγε δε κάποιος πως ήταν μια χρονιά με τίτλο «ο Ντουπλάντις και οι άλλοι», ωστόσο πίσω από τα φώτα που έπεσαν στον εκπληκτικό επικοντιστή, κρύβονται κι άλλα ρεκόρ και αρκετές ιστορίες ενδιαφέρουσες.

Η Φέμκε Μπολ ήταν η βασίλισσα των χαμηλών εμποδίων (400 μέτρα) αυτό το καλοκαίρι. Εκρηκτική η δρομέας από την Ολλανδία, εκμεταλλεύτηκε την απουσία της κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ, Σίντνεϊ Μακ Λάφλιν για να κυριαρχήσει στα 400 εμπόδια με εντυπωσιακό τρόπο. Στο μέλλον θέλει να αρπάξει το ρεκόρ των 800 μέτρων από τη Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα, μια αθλήτρια με αμφιλεγόμενη παρουσία εδώ και δεκαετίες, αλλά και αυτό της Μαρίτας Κοχ στα 400 απλά. Στις 19 Φεβρουαρίου, η ολλανδή σπρίντερ των 400 μέτρων, έτρεξε 49,26 στο ολλανδικό πρωτάθλημα στο Άπελντορν και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1982, κατά 33 εκατοστά.

Στις 27 Μαΐου στην Καλιφόρνια, ο Ράιαν Κρούζερ υπέγραψε τον καλύτερο αγώνα στην ιστορία της σφαίρας. Ο γίγαντας από το Πόρτλαντ έριξε τρεις φορές πάνω από τα 23 μέτρα -το χειρότερο ρεκόρ του ήταν 22.80-, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην τέταρτη προσπάθεια με 23.56. Ο Κρούζερ κόντεψε να ξεπεράσει τον εαυτό του τρεις μήνες αργότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουδαπέστης, με μια τελευταία βολή που έφτασε τα 23,51 μέτρα. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι εκεί ο Αμερικανός αγωνίστηκε με δύο θρόμβους αίματος σε μία γάμπα.

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις είναι ο άρχοντας των αιθέρων. Κάνει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο! Ο Σουηδός επικοντιστής σημείωσε το έκτο παγκόσμιο ρεκόρ του τον περασμένο Φεβρουάριο (25/2) στη γαλλική πόλη Κλερμόν-Φεράν. Στη συνέχεια, υπό το άγρυπνο βλέμμα του φίλου και μέντορά του Ρενό Λαβιλενί, ξεπέρασε τα 6,22 μέτρα στην τρίτη του προσπάθεια. Ένα ρεκόρ στον κλειστό στίβο. Τελικά και μετά το παγκόσμιο της Βουδαπέστης, έπρεπε να φτάσουμε στο Γιουτζίν στο Ορεγκον και το ίδιο στάδιο όπου είχε ήδη σημειώσει ένα νέο ρεκόρ στο περσινό παγκόσμιο κύπελλο. Εκανε το ρεκόρ που σφόδρα επιθυμούσε, το 6.23. Χωρίς κανένα ψεγάδι, γιατί ήταν επιτυχημένα και τα τέσσερα άλματα που επιχείρησε!

Ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκσεν, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τόκυο και ευρωπαίος πρωταθλητής στα 1500 μέτρα και 5.000 μέτρα, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 2.000 μέτρα. Ο Νορβηγός δρομέας έχει βελτιώσει τον προσωπικό του ρεκόρ στα 1.500, το μίλι, τα 2.000, τα 3.000 και τα δύο μίλια, σε αρκετές περιπτώσεις με ιστορικά ρεκόρ. Ως παράδειγμα ας δούμε την απόδοσή του στους τελικούς του Diamond League, όπου του έλειπαν έξι δέκατα από το παγκόσμιο ρεκόρ για το μίλι , 24 ώρες πριν σημειώσει το τρίτο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία στα 3.000 μέτρα. Ωστόσο, ο αγώνας που εδώ αναφερόμαστε, έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες. Ήταν σε μια απόσταση τόσο άτυπη, όσο είναι τα 2.000 μέτρα, τα οποία ο Γιάκομπ είχε τρέξει μόνο δύο φορές στο παρελθόν. Η σκανδιναβική ιδιοφυΐα των κουλουάρ εκμεταλλεύτηκε τη… δουλειά των τριών λαγών για να ξεχωρίσει και να τερματίσει με ένα απίστευτο ρεκόρ: 4:43.13, περισσότερο από ενάμιση δευτερόλεπτο λιγότερο από το ρεκόρ που σημείωσε ο Ελ Γκερούζ το 1999 στο Βερολίνο (4:44.79).

Η Σέρικα Τζάκσον απέχει επτά εκατοστά από το ρεκόρ των 200 μέτρων και κυνηγά κάτι αληθινά σπουδαίο. Είναι η περίπτωση των 200 μέτρων στις γυναίκες και η εκπληκτική επίδοση που κατέχει η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ από το 1988, ένα έτος κατά το οποίο σημειώθηκε και το υπάρχον παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, το 10,49. Η Γκρίφιθ-Τζόινερ θα πέθαινε τελικά το 1998, σε ηλικία μόλις 38 ετών, κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής επιληπτικής κρίσης, χωρίς οι κατηγορίες για ντόπινγκ που πάντα τη συνόδευαν να επιβεβαιωθούν. Έκτοτε, κανείς δεν ήταν τόσο κοντά στο να ξεπεράσει το ρεκόρ της στα 200 μέτρα (21.34) όσο η Σέρικα Τζάκσον (Τζαμάικα), η οποία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κέρδισε τον τελικό με ένα υπέροχο 21.41.

O Kέλβιν Κίπτουμ είναι μόλις 16 δευτερόλεπτα μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ Μαραθωνίου. Στις 4 Δεκεμβρίου 2022, ο Κίπτουμ εξέπληξε όλο τον κόσμο με το καλύτερο ντεμπούτο σε Μαραθώνιο στην ιστορία. Ο Κενυάτης δρομέας επικράτησε στη Βαλένθια με χρόνο (2 ώρες 01:53) που τον κατέταξε τρίτο στη λίστα όλων των εποχών, ακριβώς πίσω από τους Ελιουντ Κιπτσόγκε και Kενενίσα Μπεκέλε. Υστερα από αυτό, θεωρήθηκε ως ένα από τα φαβορί στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον περασμένο Απρίλιο και εκεί είχε τέτοια εξέλιξη που κατέληξε να πετύχει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στην ιστορία με 2 ώρες 01:25, μόλις 16 δευτερόλεπτα πίσω από την καλύτερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις 8 Οκτωβρίου θα τρέξει τον τρίτο του Μαραθώνιο δρόμο στο Σικάγο, δύο εβδομάδες (24/9) αφότου ο Κιπτσόγκε θα επιδιώξει να βελτιώσει το ρεκόρ του στο Βερολίνο. Αυτό ονομάζεται και μονομαχία σε απόσταση…

H Φέιθ Κίπιεγκον σπάει τα παγκόσμια ρεκόρ των 1.500, στο μίλι και 5.000 μέτρων και κανένας αθλητής δεν έχει… διαλύσει τα χρονόμετρα εφέτος όσο η αθλήτρια από την Κένυα. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 1.500 μέτρα έχει στην κατοχή της δύο παγκόσμια ρεκόρ – 1.500 και μίλι. Είχε και το «πεντάρι» , αλλά το έχασε πρόσφατα. Ηταν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι, αν και το τελευταίο κράτησε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, ένα μακρύ καλοκαίρι και ταυτόχρονα επιτυχημένο. Το 2017 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 αθλητές από την Αφρική που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η Mαρία Πέρεζ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ των 35 χιλιομέτρων βάδην κι ας μην το είχε ξεκάθαρο στόχο! Αυτό λέγεται στην Ισπανία. Τι να ειπωθεί παραπάνω, αλήθεια, για την Μαρία Πέρεζ από την Ανδαλουσία; Εγινε η κορυφαία στον κόσμο με δύο υπέροχα χρυσά στη Βουδαπέστη στα 20 και 35 χλμ., καταθέτοντας την ανωτερότητά της. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από λίγους μήνες είχε ήδη γράψει ιστορία κι αυτό γιατί τον Μάιο σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 35 χιλιόμετρα βάδην με χρόνο 2 ώρες 37:15, χρόνος που ξεπέρασε σχεδόν κατά μισό λεπτό το 2 ώρες 37:44 της Περουβιανής Γκαρσία Λεόν.

Η Γκούνταφ Τσεγκάι ήταν το αστέρι της χρονιάς στα 5 χιλιόμετρα. Μας χάρισε ένα φοβερό ρεκόρ και μόλις στα 25 της χρόνια έχει ήδη καταφέρει να βάλει την υπογραφή της σε μεγάλες μάχες στον στίβο. Την περασμένη Κυριακή απείχε μόλις 22 εκατοστά από το να σπάσει το φράγμα των 14 λεπτών για τις γυναίκες, ύστερα από έναν αγώνα μάλλον εκτός λογικής (!), αφού συνέτριψε για σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα την προηγούμενη επίδοση(14:05.20) που είχε κάνει η Κίπιεγκον στις 9 Ιουνίου στο Παρίσι. Η Τσεγκάι, που μέχρι πρότινος είχε καλύτερο χρόνο 14:12.29 στην απόσταση, έμοιαζε λες και κατάπινε τα μέτρα με εκπληκτικό ρυθμό , μέχρι να τερματίσει σε αυτά τα …στρατοσφαιρικά 14: 00.21.