Ο πρώτος γύρος των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη νέου προέδρου σημαδεύτηκε από την εντυπωσιακή συμμετοχή, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και την νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο τελευταίος προηγήθηκε 9 μονάδες από την Έφη Αχτσιόγλου, που θεωρείτο φαβορί πριν την αιφνίδια εμφάνιση της υποψηφιότητας του Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των υποψηφίων προέδρων με καταμετρημένο το 90,13% είναι: Στέφανος Κασσελάκης 45,47% (51. 615 ψήφους),

Έφη Αχτσιόγλου 36,21% (41.098 ψήφους) Νίκος Παππάς 8,64% (9.804 ψήφους), Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,4% (9.534 ψήφους), Στέφανος Τζουμάκας 1,28% (1.457 ψήφους).

Αιχμές και καρφιά έξω από την Κουμουνδούρου

Της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ακολούθησαν οι δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων. Με αέρα νικητή ο πάντα χαμογελαστός Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για νίκη, και στην «γραμμή» που έχει χαράξει από την αρχή ότι μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Χαμογελαστή ξεκίνησε τη δήλωσή της και η Έφη Αχτσιόγλου, που επέλεξε να μιλήσει αυστηρά και αμιγώς πολιτικά καταλήγοντας στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων». Αιχμηρός για τον Κασσελάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μίλησε για υπερίσχυση της εικόνας εις βάρος της ουσίας της πολιτικής. Σε ήπιους τόνους κινήθηκε ο Νίκος Παππάς μιλώντας για γιορτή της Δημοκρατίας, και αποφεύγοντας να πάρει θέση σχετικά με τον ποιον από τους δύο μονομάχους θα στηρίξει.

Το δίκοπο μαχαίρι της μεγάλης συμμετοχής

Όλοι έσπευσαν, ως όφειλαν, να χαιρετήσουν και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την τεράστια συμμετοχή, την οποία ερμήνευσαν ως ενδιαφέρον των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ, δράττοντας την ευκαιρία, τουλάχιστον όσοι μίλησαν θεσμικά ως εκπρόσωποι του κόμματος, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιάννης Δρόσος, να στείλουν και ένα πολιτικό μήνυμα ότι οι περίπου 147.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα και καταδικάζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από τις 147.000 πολλοί ήταν νέα μέλη. Για σχεδόν 40.000 νέα μέλη, μίλησε ο κ. Φάμελλος λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ανέδειξαν νικητή του α΄ γύρου τον Στέφανο Κασσελάκη, γεγονός που στο μυαλό πολλών συνδυάστηκε απολύτως.

Τα σκληρά σχόλια για ανθρώπους που μικρή σχέση έχουν με την Αριστερά, που έσπευσαν για να αναδείξουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έναν άνθρωπο μη Συριζαίο δεν έλειψαν, ενώ η κριτική για το καταστατικό του κόμματος και την ανοιχτή διαδικασία σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα ήταν έντονη στα κόκκινα twitter.

Το «είμαστε εδώ» του Τσίπρα

Τη θετική πλευρά επέλεξε να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση του έξω από το εκλογικό κέντρο, στην πρώτη εμφάνιση του ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτησή του.

Ο κ. Τσίπρας που συνειδητά έμεινε σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εστίασε στο μαζικό παρών που έσπευσαν να δώσουν οι πολίτες, ως ένδειξη της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό έχει τη σημασία του με δεδομένο ότι το λέει αυτός που κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει ανθρώπους που δεν ανήκαν μέχρι τότε στον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει πραγματικότητα το «πρώτη φορά Αριστερά».

«Το μαζικό παρών αποδεικνύει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα είμαστε εδώ» πρόσθεσε.

Κλείδωσε ο β’ γύρος

Το εάν θα υπάρξει μαζική συμμετοχή και στον β’ γύρο των εκλογών που κλείδωσε για την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου παραμένει άγνωστο.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως έσπευσε να καλέσει τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και την δεύτερη Κυριακή, κάτι που η κυρία Αχτσιόγλου δεν θεώρησε αναγκαίο να τονίσει.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν -και με μία περιήγηση στα social των υποστηρικτών Κασσελάκη δεν έχει κανείς πολλούς λόγους να αμφισβητήσει- ήθελαν την πλευρά Κασσελάκη να προτρέπει την κυρία Αχτσιόγλου να παραιτηθεί και να μην γίνει δεύτερος γύρος, κάτι φυσικά που η τελευταία αρνήθηκε μιλώντας στη δήλωσή της για «καθοριστική επόμενη Κυριακή».