Μαζικές επιθέσεις κλεφτών σε πολυτελή εμπορικά κέντρα εκτοξεύουν το κόστος της εγκληματικότητας στο λιανεμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει το BNN Bloomberg.

Μέσα σε λίγα λεπτά, πάνω από 20 άνδρες και γυναίκες, ντυμένοι με κουκούλες και μάσκες, εισέβαλαν στο κατάστημα Nordstrom στο εμπορικό κέντρο Westfield Topanga και άρπαξαν είδη αξίας 300.000 δολαρίων. Ένας φύλακας ασφαλείας δέχτηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με την αστυνομία του Λος Άντζελες, η οποία χαρακτήρισε την επίθεση ως «flash rob».

Η Καλιφόρνια

Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφότου τουλάχιστον 30 άτομα έκλεψαν περισσότερα από 400.000 δολάρια σε εμπορεύματα από ένα κατάστημα Yves Saint Laurent στο εμπορικό κέντρο Glendale της κομητείας Λος Άντζελες και σε μια άλλη περίπτωση, μια συμμορία άρπαξε μια ντουζίνα τσάντες Gucci από ένα κατάστημα Bloomingdale’s στο εμπορικό κέντρο Westfield Century City.

Οι πωλήσεις μειώνονται καθώς οι φοβισμένοι πελάτες αποφεύγουν τα καταστήματα

Οι επιθέσεις αυτές, που έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και κινητά τηλέφωνα, έχουν γίνει viral στην περιοχή του Λος Άντζελες και αναγκάζουν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, να αναλάβει δράση. Αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε την εκταμίευση 267 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις σε 55 τοπικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, με τα χρήματα να προορίζονται για την προμήθεια καλύτερης τεχνολογίας επιτήρησης με σκοπό την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων.

«Αρκετά με αυτές τις θρασείς επιθέσεις smash-and-grab», δήλωσε ο Newsom.

Στα 100 δισ. το κόστος ετησίως

Η Καλιφόρνια δεν είναι η μόνη πολιτεία που αντιμετωπίζει έξαρση της εγκληματικότητας στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπόρων, το κόστος της απώλειας αγαθών από μικροκλοπές μέχρι ληστείες φορτηγών τύπου μαφίας έχει αυξηθεί στα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Το κόστος από κλοπές βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Erik B. Nordstrom, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας πολυκαταστημάτων. «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι τα καταστήματα μας είναι ασφαλή», πρόσθεσε.

Έλλειψη συνεπειών

Η Rachel Michelin, διευθύνουσα σύμβουλος της California Retailers Association, προειδοποιεί ότι η έλλειψη συνεπειών για τις κλοπές στα πολυκαταστήματα θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας. Η χαλαρή δίωξη των κλεφτών αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των επιθέσεων flash rob. Για παράδειγμα, στο Λος Άντζελες, πολλοί άνθρωποι που κατηγορούνται για κλοπές απελευθερώνονται χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν εγγύηση.

«Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει συνέπεια για τις πράξεις τους, αυτή η συμπεριφορά θα κλιμακωθεί», δήλωσε η Michelin.

Η Michelin καλεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κλοπής στα πολυκαταστήματα. Ζητά από τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές στους κλέφτες και να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις θα είναι ασφαλείς για τους πελάτες και τους εργαζόμενους τους.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι κλοπές έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες. Οι πωλήσεις μειώνονται καθώς οι φοβισμένοι πελάτες αποφεύγουν τα καταστήματα.

πηγή: ot.gr