Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 τα καταδυτικά ρολόγια TUDOR υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες και αξιολογήθηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ και το 1958 υιοθετήθηκαν επίσημα για τις υποβρύχιες αποστολές.

Το νέο Pelagos FXD που είναι εμπνευσμένο από το διάσημο μοντέλο γνωστό ως «Milsub», μοιάζει αισθητικά με το TUDOR Oyster Prince Submariner της δεκαετίας του ’60. Ενσωματώνει στοιχεία από τις στρατιωτικές προδιαγραφές των ΗΠΑ για τα καταδυτικά ρολόγια που χρησιμοποιούσαν στις αποστολές τους, όπως του σταθερούς βραχίονες (Fixed Spring Bars) που αποτελούν συνέχεια της κάσας και συγκρατούν το λουράκι με αυξημένη στιβαρότητα και αξιοπιστία, καθώς και αισθητικές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από άλλες γενιές TUDOR, όπως τα «αιχμηρά» προστατευτικά κορώνας που είχαν τα πρώτα TUDOR Submariners.

Το νέο TUDOR Pelagos FXD διαθέτει κάσα διαμέτρου 42mm από μασίφ τιτάνιο, αυτόματο μηχανισμό ΜΤ5602 με αυτονομία 70 ωρών, αριστερόστροφη στεφάνη μονής κατεύθυνσης με κεραμικό ένθετο και φωταυγές υλικό, με διαβάθμιση 60 λεπτών και μαύρο ματ καντράν.

Διατίθεται σε πράσινο υφασμάτινο λουράκι με κόκκινη ρίγα ή σε ανθρακί λουράκι από καουτσούκ.

Η συνεργασία μεταξύ της TUDOR και του Ναυτικού των ΗΠΑ ανέδειξε το συνδυασμό της ωρολογικής δεξιοτεχνίας και των στρατιωτικών απαιτήσεων, με αποτέλεσμα εμβληματικά ρολόγια να συνεχίζουν να έχουν ιστορική και συλλεκτική αξία ακόμη και σήμερα.

Η TUDOR KAI TO ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 τα καταδυτικά ρολόγια TUDOR δοκιμάζονταν και αξιολογούνταν από μια σειρά επίλεκτων μονάδων εντός του αμερικανικού ναυτικού. Τα ρολόγια έγιναν γνωστά για την στιβαρότητα, την ακρίβεια και την αντοχή τους στο νερό, καθιστώντας τα ένα βασικό εργαλείο, για τις απαιτητικές συνθήκες των ναυτικών επιχειρήσεων. Για τους δύτες, ήταν αξιόπιστα εργαλεία χρονομέτρησης, μιας και δεν υπήρχαν τότε οι σύγχρονοι ψηφιακοί υπολογιστές, και μπορούσαν να αντέξουν στις σκληρές συνθήκες της θάλασσας, καθώς και να βασιστούν οι δύτες, σε μεγάλο βαθμό σε αυτά, για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Τα καταδυτικά ρολόγια TUDOR που υιοθέτησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχαν πάντα διαβάθμιση στη στεφάνη, ένα χαρακτηριστικό που η TUDOR παραμένει πιστή. Η λεπτομερής διαβάθμιση χρησιμοποιείται από τους δύτες για τον υπολογισμό του χρόνου που έχει παρέλθει από την κατάδυσή τους. Είναι επίσης σημαντικό για αυτούς, να υπολογίσουν τη στάση αποσυμπίεσης που τους επιτρέπει να επανέλθουν με ασφάλεια στην επιφάνεια. Η στεφάνη είναι μονής κατεύθυνσης με κεραμικό ένθετο και φωταυγές υλικό 60 λεπτών και βέβαια είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε σε ένα Pelagos FXD.

H 60λεπτη ένδειξη, είναι ένα νεύμα σε στρατιωτικές προδιαγραφές που επιτρέπει τον ακριβέστερο υπολογισμό του χρόνου μέχρι τα 60 λεπτά.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τοποθετούσαν στα TUDOR ρολόγια τους λουριά NATO, συνήθως μαύρα ή πράσινα (χακί), τα οποία ήταν μονοκόμματα και κατασκευασμένα από νάιλον. Οι δύο ιμάντες του νέου Pelagos FXD τηρούν αυτή τη στρατιωτική παράδοση, συνοδεύοντας το ρολόι με αυτή την χρωματική επιλογή.

Το Pelagos FXD ακολουθεί το όραμα του Hans Wilsdorf – ιδρυτή της TUDOR-  για το ιδανικό ρολόι και είναι τόσο στιβαρό, ανθεκτικό, αξιόπιστο και ακριβές όσο θα έπρεπε να είναι ένα TUDOR. Με απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανώτερη ποιότητα των ρολογιών της, η TUDOR προσφέρει πενταετή διεθνή εγγύηση.

www.tudorwatch.com