«Το κράτος είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή για να καλύψουμε τις ζημιές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», διαβεβαίωσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ενημέρωσης από τον ίδιο και τους αρμόδιους υπουργούς από τη Λάρισα.

Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουν οι κτηνοτρόφοι τα νεκρά ζώα των οποίων συγκεντρώνονται για αποτέφρωση ή ταφή όταν περάσει εκτιμητής του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών. Αυτό κατέστησε σαφές από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρινίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη πλήρη στοιχεία και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν κανονικότατα.

«Η συλλογή, καύση και ταφή ζώων είναι πρώτη προτεραιότητα» για λόγους δημόσιας υγείας και ήδη τα πρώτα φορτία κατευθύνονται στην Ημαθία και στην Αρκαδία, ενώ ξεκινάει διαδικασία συγκέντρωσης και ταφής.

Έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Κοζάνη Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙΠΕ Λάρισας. Ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «από αύριο – μεθαύριο» θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι στα αρδεύσιμα ύδατα -όχι στα πόσιμα- και στα εδάφη. Θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για τα εδάφη που υπέστησαν σοκ, αλλά «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραμείνουν ανενεργά για 3,4 ή 5 χρόνια όπως ακούστηκε», προεξόφλησε ο υπουργός.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ έχει αρχίσει να δέχεται δηλώσεις. «Η συνεργασία με την κρατική αρωγή είναι συστηματική. Έχουμε αιγοπρόβατα που δεν έχουν ζωοτροφές. Ήδη ο κ. Τριαντόπουλος σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν οι ανάγκες. Δεν αναμειγνύονται άλλες υπηρεσίες. Οι αιτήσεις προχωρούν στον ΕΛΓΟ Δήμητρα για το ζωικό κεφάλαιο», τόνισε ο κ. Αυγενάκης καταλήγοντας ότι στη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών τοπικά στελέχη θα συνδράμουν ενημερώνοντας τον ΕΛΓΑ για να γίνουν όλα πιθο γρήγορα. «Κανένας δεν θα μείνει μόνος, είμαστε δίπλα τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.