Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία καθώς πριν από λίγο, εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες δύο ακόμη νεκροί.

Πρόκειται για μια 80χρονη γυναίκα και το γιο της, που ήταν αγνοούμενοι και τα ονόματά τους είχαν καταγραφεί στη σχετική λίστα.

Ο μακάβριος αριθμός ανεβαίνει στους 14 ενώ παραμένουν τρεις ακόμη αγνοούμενοι.

Νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκε η σορός ενός 56χρονου, ο οποίος βρισκόταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από χθες, 9 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων πέντε επιβεβαιωμένων αγνοοούμενων. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης είναι:

  • Από 5-09-2023, αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη
  • Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τους απεγκλωβισμούς των πολιτών αλλά και για τον τραγικό απολογισμό με τους 11 νεκρούς.

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» όπου έχει μεταφερθεί το κέντρο μας από την Ιτέα Καρδίτσας. Βρισκόμαστε προς την Λάρισα και τον Πηνειό, παρακολουθούμε την στάθμη του νερού. Υπάρχει μία χαμηλότερης έντασης δυναμικής όλη τη νύχτα ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε ετοιμότητα. Στη Γιάννουλη χθες είχαμε και μία επιχείρηση διάσωσης πυροσβεστών και πολιτών που έπρεπε να τους βγάλουμε μέσα από τα ορμητικά νερά λόγω της ανατροπής δύο λέμβων. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της τεχνητής λίμνης Κάρλα, να λάβουν υπόψιν τα μηνύματα του 112», είπε αρχικά.

Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας

Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού, όπως τονίζεται από τον Δήμο Πύλης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων – Άρτας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.

Αδιανόητες εικόνες καταστροφής – Σημαντική η βοήθεια των εθελοντών

Καθώς υποχωρούν τα νερά από την κακοκαιρία Daniel, η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτική, καθώς οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές είναι ανυπολόγιστες.

Ολόκληρα χωριά είναι βυθισμένα στη λάσπη, ζώα νεκρά στις κτηνοτροφικές μονάδες και οι κάτοικοι με σκυμμένο το κεφάλι βρίσκονται σε απόγνωση για την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη βιβλική καταστροφή, η συνδρομή των εθελοντών είναι σημαντική στα Κέντρα Υποδοχής απεγκλωβισμένων που λειτουργούν στις Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας.

Το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων μετέτρεψε ο Δήμος Τρικκαίων σε Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων. Ο χώρος που φιλοξενεί δραστηριότητες του σχολείου και προπονήσεις φυτωρίων ομάδων, είναι πλέον χώρος πρώτης, ολιγόωρης στέγασης και προστασίας μετά το μεγάλο σοκ για όσους έφυγαν αναγκαστικά από τα σπίτια τους.

Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παροχή γευμάτων και νερού. Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία. To Επιμελητήριο Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Από αύριο, θα λειτουργεί καθημερινά γραφείο πληροφοριών και υποστήριξης των πληγέντων επαγγελματιών στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.

Περί αποζημιώσεων

Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.

Επίσης, από συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία.

Την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψίες – ελέγχους σε προκληθείσες ζημιές σε κατοικίες (όχι επιχειρήσεις), από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.