Επανέρχεται η δυνατότητα να μπουν και οι ιδιώτες σε δημοπρασία εντόκων και το οικονομικό επιτελείο κλείνει έτσι και το σενάριο για έκδοση κρατικού ομολόγου για τα νοικοκυριά.

Μέσω της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, η οποία αναμένεται να γίνει την Τετάρτη, το ελληνικό δημόσιο ανοίγει την πόρτα σε μικροεπενδυτές καθώς θα μπορούν να αγοράσουν και τα φυσικά πρόσωπα.

Οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις μπορεί να κινηθούν στην περιοχή του 4% και αυτό ανοίγει, στους αποταμιευτές, το παράθυρο να επενδύσουν από 1.000-15.000 ευρώ σε έντοκο, διάρκειας 52 εβδομάδων, με το επιτόκιο να είναι αρκετά υψηλότερο από όσα προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.

Το λαϊκό ομόλογο

Προς τις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μπει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου η συζήτηση για ένα ακόμα ομόλογο, το οποίο θα είχε στόχευση τους μικροεπενδυτές, με στόχο την τόνωση των αποδόσεων των αποταμιευτών. Το οικονομικό επιτελείο μέτρησε τα συν και υπέρ, και εμφανίζεται επιφυλακτικό.

Καταρχάς, ως προς το σήμα που θα δώσει στις αγορές ( ενόψει του στόχου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο) για εσωτερικό δανεισμό, ξυπνώντας παράλληλα τις μνήμες του κουρέματος του PSI.

Δεύτερον, περιπλέκεται λόγω των τραπεζών και του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και τρίτον η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από εσωτερικό δανεισμό, όπως ίσχυε το 2008 με την τελευταία έκδοση τέτοιου ομολόγου. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και έχει ένα υψηλό ταμειακό επίπεδο στο ποσό των 36 δισ. Ευρώ.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία ποσού 625 εκατ. Ευρώ και η λήξη είναι για τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Η απόδοση μπορεί να φτάσει το 4%, δεδομένου ότι κατά την προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχης διάρκειας, που έγινε τον Ιούνιο, η απόδοση ήταν στο 3,8%.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των διαδικασιών, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα μέσω των Τραπεζών και των Χρηματιστηριακών Εταιριών.

Τα φυσικά πρόσωπα

Έτσι, παράλληλα με τη δημοπρασία, το ελληνικό δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους. Αυτό γίνεται μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. και η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και το Α.Φ.Μ.