Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, η οποία έγινε έρμαιο των φασιστών οι οποίοι επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, διαλύοντας και καταστρέφοντας περιουσίες, με την αστυνομία να παραμένει άφαντη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, αναγνωρίστηκε η αποτυχία του χθεσινού επιχειρησιακού πλάνου από πλευράς Αστυνομίας και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια οι αρμόδιες αρχές θα προβούν τάχιστα σε αναθεώρηση και κατάρτιση νέων επιχειρησιακών διαδικασιών.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, με τα φασιστικά πογκρόμ κατά μεταναστών σε όλο το κέντρο της πόλης, προκαλούν ντροπή και αποτροπιασμό σε κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις, «πορεία ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ» η οποία ξεκίνησε στις 19:00 από την περιόχη του ΓΣΟ με κατεύθυνση προς τον Μόλο.

Στην πορεία συμμετείχαν 500 περίπου άτομα, με συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες», «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί», και «Στο δρόμο, στο δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο», καθώς και πανό με συνθήματα όπως «Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε ούλλ@ ΞΕΝΟΙ», «Αποφασίστε από φασίστες ετελειώσαμε» και «Ειρήνη στις Κοινότητες, Πόλεμος στο Φασισμό».

Οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε έξι πρόσωπα πριν την έναρξη της πορείας για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής επιθετικών οργάνων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν και χαρτάκια στους δρόμους σε ελληνικά κα αραβικά με μηνύματα όπως, «Αλληλεγγύη στους μετανάστες/στριες».

«Δεν σχετίζεται με το Μεταναστευτικό» επιμένει ο Χριστοδουλίδης

Στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό μετά τα επεισόδια παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και η ηγεσία της Αστυνομίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τονίστηκε η ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, λόγω και των επικείμενων διαδηλώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για να μην υπάρξουν νέα επεισόδια, ενώ επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι πλέον είναι σοβαρό φαινόμενο η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων σε διαδηλώσεις, τα οποία επί σκοπού δημιουργούν επεισόδια. Αναφορικά με τις περιουσίες που καταστράφηκαν κατά τα επεισόδια της Παρασκευής, επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο.

Μιλώντας κατά την έναρξη της σύσκεψης, στην παρουσία των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα έντονος, λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για τα προχθεσινά επεισόδια και υποδεικνύοντας ότι ντροπή θα πρέπει να νιώθουν και όσοι ήταν υπεύθυνοι.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Μεταναστευτικό, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι το Μεταναστευτικό το πρόβλημα και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα».

Με την ανοχή της αστυνομίας;

Σύμφωνα με τον «Πολίτη Κύπρου», πριν τα πογκρόμ προηγήθηκε  σύσκεψη με τον φερόμενο διοργανωτή την Πέμπτη 31/08 στην ΑΔΕ Λεμεσού και δόθηκαν διαβεβαιώσεις για «ειρηνική διαμαρτυρία», ενώ ακόμα και πριν την έναρξη της πορείας, ανώτερος αξιωματικός της ΑΔΕ Λεμεσού και επικεφαλής της προχθεσινής επιχείρησης, συνομιλούσε και έκανε χειραψίες με τους αρκοδεξιούς, πιστεύοντας ότι είναι όλα «υπό έλεγχο».

Ο απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον πέντε τραυματίες μετανάστες, καμένα οχήματα και μοτοσυκλέτες, πολλές ζημιές σε μαγαζιά που διατηρούν μετανάστες, δεκάδες καμένους κάδους σκουπιδιών και διαλυμένους ανθώνες σε όλο το κέντρο.

Τα fake news

Η Αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα για αυτόφωρα αδικήματα, με μερικούς εκ των συλληφθέντων να συλλαμβάνονται αργά το βράδυ σε ανακοπή του οχήματός τους. Αργότερα τα ξημερώματα, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες και σε 50χρονο, τον οποίο θεωρεί ως διοργανωτή της «διαμαρτυρίας» και υποκινητή των επεισοδίων.

Το ίδιο πρόσωπο, το απόγευμα της Πέμπτης προκάλεσε πανικό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σπέρνοντας fake news για δήθεν μαχαίρωμα αστυνομικού από Σύρους.

Για ακόμα μια φορά, το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση και εκ των υστέρων αναζητούνται ευθύνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, τόσο η Αστυνομία όσο και όλα τα ΜΜΕ έκαναν αναφορά για 200-300 «διαδηλωτές», στο επίσημο δελτίο Τύπου της, η Αστυνομία ανεβάζει τον αριθμό στα 500 άτομα.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, για ακόμα μια φορά μεγάλη μερίδα των αστυνομικών που επιστρατεύθηκαν ήταν δόκιμοι, παρά τις πληροφορίες και καταγραφές της Αστυνομίας για υψηλού κινδύνου εκδήλωση.

Η Αστυνομία δεν αξιολόγησε σωστά καμία πληροφόρηση που είχε, ακόμα και αυτή που έλεγε για οργανωμένη κάθοδο ατόμων για επεισόδια και επιθέσεις κατά μαγαζιών μεταναστών, ακόμα και από άλλες πόλεις.