Μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στον Έβρο που καίει ασταμάτητη για 15η μέρα.

Η αλλαγή της φοράς των ανέμων ήταν καθοριστική τα προηγούμενα βράδια ώστε οι φλόγες να κρατηθούν μακριά από το Σουφλί και άλλες κατοικημένες περιοχές, που η φωτιά είχε πλησιάσει σε κοντινή απόσταση.

Την ίδια στιγμή όμως άσχημα είναι τα νέα για τη Δαδιά καθώς οι φλόγες έφτασαν στον μικρό πυρήνα του δάσους. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια με πάνω από 820.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη ενώ η Δαδιά, ένα μοναδικό οικοσύστημα, δεν θα επανέλθει για τα επόμενα 100 χρόνια όπως αναφέρουν δασολόγοι.

Ενδεικτική της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί είναι η εικόνα που δημοσιεύει το e-evros που δείχνει το πύρινο μέτωπο μια ανάσα από τον οικισμό της Δαδιάς και το δάσος να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Αντιπυρικές ζώνες

Ισχυρές είναι οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ωστόσο φαίνεται να μην μπορούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν μπει στο δάσος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο συντονιστικό κέντρο, όπου και έγινε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής, αποφασίστηκε οι επίγειες δυνάμεις να αναχαιτίσουν τη φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς, γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», όπου και έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη.

Εκεί παρεμβαίνουν οι επίγειες δυνάμεις και σταματούν κάθε προσπάθεια να περάσει η φωτιά προς τους οικισμούς, ενώ ήδη άρχισαν να επιχειρούν και κάποια εναέρια μέσα.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Η φωτιά στον Έβρο, είναι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης, από τότε που υπάρχει καταγραφή δεδομένων. Η καταστροφή ξεπερνά τα 826.000 στρέμματα, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν στην κατάσβεσή της, μιας και ο άστατος καιρός με τις βροχές που αναμένονται σήμερα, δεν θα επηρεάσει το τεράστιο πεδίο της πυρκαγιάς.