Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, αρμόδια για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπευθύνων εισαγγελέων σε θέματα προστασίας ζώων, απέστειλε σήμερα, Τρίτη, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης δημοσιεύματα και οπτικοακουστικό υλικό του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με αγώνες ταχύτητας με γαϊδουράκια με ανήλικους αναβάτες, που έλαβαν χώρα στην Κώμη Λέσβου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τελέσεως τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως κακοποίηση ζώων και βασανισμό αυτών (άρθρα 24, παρ. 1, περ. α΄ και β΄ σε συνδυασμό με το άρθρο 34, παρ. 2 του Ν. 4830/2021) και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 Π.Κ.).

Αγώνες δρόμου γαϊδουριών με ανήλικους αναβάτες

Υπενθυμίζεται ότι τη σοκαριστική καταγγελία έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός Μυτιλήνης» καθώς, όπως αναφέρει, στην Κώμη Λέσβου διοργανώθηκαν «γαϊδουροδρομίες» με ανήλικους αναβάτες.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από το οπτικοακουστικό υλικό, το περιστατικό αφορούσε αγώνες δρόμου γαϊδουριών, όπου αναβάτες ήταν ανήλικα παιδιά τα οποία φέρονταν με ιδιαίτερη βαναυσότητα στα γαϊδούρια, την ώρα που ενήλικοι τους επευφημούσαν.

Οι αποκαλούμενες «Γαϊδουροδρομίες» διοργανώθηκαν το Σάββατο 26 Αυγούστου από τον Ιππικό Σύλλογο Κώμης «Τα Αϊβαλιώτικα», με τις αντιδράσεις να είναι έντονες.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου του φιλοζωικού συλλόγου: «Η Κιβωτός Μυτιλήνης ενημερώθηκε για αυτό το ωραίο δρώμενο στην Κώμη Λέσβου.

«Γαϊδουροδρομίες!». Με γαϊδουράκια να τρέχουν στη μέση του δρόμου, με ΙΧ και μηχανάκια να κυκλοφορούν, να δέρνονται για να πάνε πιο γρήγορα από ανήλικους, υπό τις επευφημίες των ενηλίκων. Όλο το υλικό θα προωθηθεί στην Αστυνομία και την Δνση Κτηνιατρικής Λέσβου για τα περαιτέρω…».