Η πυρκαγιά στον Έβρο που καίει εδώ και 11 ημέρες έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε την Τρίτη η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus.

Υποκινούμενη από θυελλώδεις ανέμους και καύσωνα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή του Έβρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι και μετέτρεψε εκτάσεις καταπράσινης βλάστησης σε καμένη γη και κατέστρεψε σπίτια και βιοποριστικές πηγές, γράφει το Reuters.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια). Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Η Copernicus δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Όλοι οι νεκροί, εκτός από έναν, εικάζεται ότι ήταν μετανάστες που πέρασαν από την Τουρκία, αποφεύγοντας την αστυνομία περνώντας μέσα από το δάσος. Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν και άλλα πτώματα όταν σβήσουν οι φλόγες, καθώς ο Έβρος αποτελεί δημοφιλές πέρασμα στην ΕΕ για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Αεροσκάφη και εκατοντάδες πυροσβέστες στο έδαφος, μεταξύ άλλων από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αλβανία δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Πάνω από 800.000 καμένα στρέμματα

Δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όσον αφορά για την εικόνα της φωτιάς αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Συνολικά στις πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.