Έντονες διαφωνίες καταγράφονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ουκρανίας. Οι αυξανόμενες ανησυχίες που υπάρχουν για τις πιέσεις που δέχονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί, αλλά και το αυξανόμενο κόστος στις Βρυξέλλες, απειλούν τη ροή οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.

Σύμφωνα μάλιστα, με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, το αίτημα των Βρυξελλών για συνολική πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διχάζουν τα κράτη μέλη ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντεγκλήσεις αυτές δοκιμάζουν τη δυτική αποφασιστικότητα σχετικά με την Ουκρανία.

Τετραετής ορίζοντας

Το τελευταίο πακέτο χρηματοδότησης το οποίο προτείνουν οι Βρυξέλλες για την Ουκρανία, έχει τετραετή χρονικό ορίζοντα. Οι υπουργοί της ΕΕ ξεκινούν εκ νέου τις διαβουλεύσεις, με την υποστήριξη της Ουκρανίας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση περιπλέκονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνέδεσε την οικονομική στήριξη για την Ουκρανία με τις απαιτήσεις συμπλήρωσης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την κάλυψη του κόστους τόκων του χρέους και αύξησης μισθών για τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Πολλά κράτη μέλη δήλωσαν ότι ενώ η πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία είναι λογική, τα άλλα στοιχεία του πακέτου είναι αποτέλεσμα ενός εσωτερικού ζητήματος διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ που δεν αξίζει πρόσθετους πόρους.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ηγούνται των διαφωνιών, υποστηρίζοντας ότι η σύσφιγξη των εθνικών δημοσιονομικών ζωνών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και των μισθολογικών απαιτήσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις Βρυξέλλες.

«Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη», είπε στους FT ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις οι ίδιες και τώρα οι Βρυξέλλες τους ζητούν να συνεισφέρουν περισσότερο».

«Ειλικρινά, το «Οι Βρυξέλλες χρειάζονται τα χρήματά μας για να αυξήσουν τους μισθούς της Επιτροπής σύμφωνα με τον πληθωρισμό» δεν είναι μια εξαιρετική εσωτερική πολιτική πλατφόρμα για έναν εθνικό ηγέτη», πρόσθεσαν.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, η διαμάχη αυτή θέτει το σκηνικό για μια από τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το υπόλοιπο του έτους.

Τον Ιούνιο, η Επιτροπή ενέκρινε επιπλέον 66 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2021-2027, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από τα κράτη μέλη. Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει χωριστά 20 δισ. ευρώ για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Τα 66 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν σχεδόν 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη απροσδόκητα υψηλών τόκων για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ, περίπου 2 δισ. ευρώ για αυξήσεις διοικητικού κόστους συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων μισθών για υπαλλήλους, 15 δισ. ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με την αύξηση της μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση για εξωτερικές χώρες και 10 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ταμείου καινοτομίας.

Αυτό το συμπληρωματικό ποσό, στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) περιλαμβάνει επίσης 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για το Κίεβο και συμπληρώνεται από ένα πακέτο δανείων ύψους 33 δισ. ευρώ. Μαζί αυτό, το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα χρόνια στοχεύει να δώσει στη χώρα μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, μια προσέγγιση που οι Βρυξέλλες ενθάρρυναν άλλους χορηγούς βοήθειας να υιοθετήσουν.

Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ συζητούν επί του παρόντος πτυχές της συμπλήρωσης του ΠΔΠ με στόχο να καταλήξουν σε συναινετική θέση, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό η συζήτηση να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να συνεισφέρουν μαζί άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα ταμείο όπλων που διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες, σχεδιασμένο να εγγυάται στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αξιωματούχοι πολλών κρατών μελών λένε ότι το ταμείο – μέρος της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης της ΕΕ που χρηματοδοτεί αποστολές όπλων στην Ουκρανία από τον περασμένο Φεβρουάριο – θα λάβει τελικά υποστήριξη χάρη στη ευρεία προθυμία να βοηθήσει το Κίεβο.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη στις συνολικές οικονομικές απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες και να αξιολογηθεί παράλληλα με το συμπλήρωμα του ΠΔΠ.

«Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία απροθυμία να κάνουμε ό,τι ζητείται, ή ακόμη και να κάνουμε περισσότερα αν χρειαστεί», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ από μια χώρα που είχε εκφράσει ανησυχίες για τα ποσά που ζητήθηκαν. «Αλλά τα χρήματα προέρχονται από τα ίδια δοχεία. Κάτι πρέπει να αφήσουμε».

Πηγή ΟΤ