Έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία μετά τη Βρετανία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας.  Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.

Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία.

Το γεγονός προκάλεσε πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόβλημα στο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης μόλις διορθώθηκε, όπως ανακοίνωσε το BBC.

Νωρίτερα η NATS είχε ανακοινώσει ότι το πρόβλημα είχε επίπτωση στη δυνατότητά της να επεξεργάζεται αυτόματα σχέδια πτήσης. «Έως ότου οι μηχανικοί μας επιλύσουν το πρόβλημα, τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο… Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες αναζητούν όλες τις πιθανές λύσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άμεσα οι διοικήσεις αεροδρόμιων όπως του Μάντσεστερ και του Στάνστεντ του Λονδίνου προειδοποίησαν για πιθανά προβλήματα σε πτήσεις, ενώ το Λούτον, επίσης της βρετανικής πρωτεύουσας, και του Μπέρμιγχαμ είπαν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος.

Η British Airways, η Ryanair και η σκωτσέζικη Loganair προειδοποιήσαν για σημαντικές καθυστερήσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη που ταξιδεύουν προς, από ή μέσω του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τηνη πλευρά τους πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης ή σε κτίρια του αεροδρομίου, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε διαφορα μέρη της Βρετανίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών.