Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους κατά την οποία θεωρείται ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσαν ότι άκουσαν έναν κρότο και στην συνέχεια είδαν το αεροπλάνο να συντρίβεται στο έδαφος.

Το αεροπλάνο, ένα ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, συνετρίβη χθες κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιοχή Τβερ κατά την πτήση από την Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη σκοτώνοντας και τους 10 επιβαίνοντες, επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος.

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Κρεμλίνο ή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για την τύχη του Πριγκόζιν, αλλά το κανάλι του Telegram Grey Zone που συνδέεται με την Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε στον τόπο της συντριβής σήμερα νωρίς το πρωί είδε ανθρώπους να μεταφέρουν σακούλες πτωμάτων σε φορεία.

Τμήμα της ουράς του αεροπλάνου και συντρίμμια είναι ορατά στο έδαφος κοντά σε δασώδη περιοχή.

Ιατροδικαστική ομάδα έχει στήσει στο σημείο σκηνή και προβολείς.

Μαρτυρίες κατοίκων

Ο Βιτάλι Στέπενοκ, 72 ετών, κάτοικος του Κουζένκινο, δήλωσε στο Reuters: «Ακούω μια έκρηξη ή ένα μπαμ. Συνήθως, αν γίνει έκρηξη στο έδαφος υπάρχει ηχώ, αλλά ήταν μόνο ένα μπαμ και κοίταξα ψηλά και είδα άσπρο καπνό».

«Ενα φτερό έφυγε προς τη μία κατεύθυνση και η άτρακτος έπεσε έτσι», είπε χειρονομώντας για να δείξει πώς έπεσε στο έδαφος το αεροπλάνο.

«Και μετά σύρθηκε με το φτερό. Δεν καρφώθηκε με τη μύτη, γλιστρούσε».

Ο Βιτάλι Στέπενοκ είπε ότι φοβήθηκε ότι το αεροπλάνο θα έπεφτε στα σπίτια του χωριού.

«Ημουν εδώ. Πήδηξα στο ποδήλατό μου και βρέθηκα εκεί σε 20 λεπτά. Ολα φλέγονταν. Ανθρωποι βάδιζαν γύρω γύρω. Τράβηξαν κάποιον έξω, τα υπολείμματα… Δεν μπόρεσα να διακρίνω. Είδα μόνο τον αριθμό του αεροπλάνου, τους τον είπα, και αυτό ήταν».

Αλλος κάτοικος του χωριού που παρουσιάσθηκε ως Ανατόλι είπε: «Γι’αυτό που συνέβη θα πω απλώς αυτό: δεν ήταν σαν βροντή, ήταν ένας μεταλλικός κρότος-ας το πούμε έτσι. Εχω ακούσει τέτοιους και στο παρελθόν».

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα. Μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν στα ρωσικά μέσα ότι πιστεύουν πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.

Εκδίκηση υπόσχεται η Wagner

Λίγες ώρες μετά από τα δημοσιεύματα που θέλουν νεκρό τον Πριγκόζιν βίντεο με άντρες που ισχυρίζονται ότι είναι μισθοφόροι της ομάδας Wagner απειλούν τον ρώσο πρόεδρο με εκδίκηση, παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail. Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Wagner. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε», αναφέρουν οι μισθοφόροι της Wagner.