Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο.

Επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Φωτιά: Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία στην Αλεξανδρούπολη

Πέντε εστίες φωτιάς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο 15-20 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς τη Ροδόπη και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, τους εθελοντές και τις τοπικές Αρχές να δημιουργούν πυρετωδώς αντιπυρικές ζώνες ώστε να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αύρα Αλεξανδρούπολης

Η πύρινη λαίλαπα, που συνεχίζει να καίει στην Αλεξανδρούπολη άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές στη χλωρίδα του Νομού, καμένες περιουσίες και σπίτια.

Η φωτιά έχει φτάσει ήδη στον οικισμό Αύρα στην Αλεξανδρούπολη, με τις εστίες να είναι πολλές και σε διαφορετικά σημεία.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να μην φτάσει η φωτιά στον οικισμό από νωρίς το πρωί ενώ οι κάτοικοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Οι επίγειες δυνάμεις, που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου στη Δαδιά, οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν, ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς, που είναι βορειότερα, δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απειλείται ο οικισμός Μελίας

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Συνολικά 16 οικισμοί εκκενώθηκαν χθες με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και να μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο 18 μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς.

Αναφορικά με τους κατοίκους που εκκένωσαν χθες τα σπίτια τους σε Κίρκη, Άβαντα, Μαΐστρο, Άβαντα, Χηλή παραμένουν εκτός, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι οικισμοί του ‘Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Από τις περιοχές στην Αλεξανδρούπολη, που μετρούν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Παλαγία, όπου έγιναν παρανάλωμα του πυρός σπίτια και αυτοκίνητα.