Μετά από έρευνες πολλών ετών, η Βρετανίδα Λούσι Λέτσμπι κρίθηκε ένοχη για την δολοφονία επτά μωρών και για την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι στη μονάδα νεογνών σε νοσοκομείο της βορειοδυτικής Αγγλίας, όπου και εργαζόταν. Οι αρχές, θεωρούν πιθανό η Λούσι Λέτμπι, να προσπαθούσε με αυτές τις πράξεις να τραβήξει γενικώς την προσοχή και ειδικότερα το ενδιαφέρον ενός παντρεμένου γιατρού με τον οποίο η ίδια είχε αναπτύξει μια οικειότητα.

Η περίοδος της δράσης της Βρετανίδας νοσοκόμας ήταν μεταξύ 2015 και 2016, δολοφονώντας τα μωρά που υποτίθεται ότι ως νοσοκόμα έπρεπε να τα φροντίζει. Μετά από τις πράξεις αυτές, η ίδια έστελνε μηνύματα σε συναδέλφους της εκφράζοντας την μεγάλη της λύπη για κάθε θάνατο βρέφους. Εξηγούσε δε ότι η εικόνα των γονέων να φέυγουν μόνοι χωρίς να κρατούν στην αγκαλιά τους το νεογέννητο μωρό τους, την στεναχωρούσε.

Σοκάρουν τα μηνύματα που έστελνε μετά τις δολοφονίες των βρεφών

Στα μηνύματα που έχουν έρθει στην δημοσιότητα περιγράφει τον σπαραγμό ενός πατέρα που έπεσε στο πάτωμα κλαίγοντας ότι έπρεπε το βρέφος του να μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Σε άλλα μηνύματα, ζητάει από τον προϊστάμενο της να δουλέψει υπερωρίες στο τμήμα της, ώστε να βοηθήσει.

Σε αρκετά μηνύματα περιγράφει την πορεία της υγείας βρεφών, τα οποία λίγη ώρα αργότερα μυστηριωδώς κατέληγαν. Μάλιστα, η Λέτμπι έκανε εκτιμήσεις στις οποίες έβγαινε σωστή. Για παράδειγμα, περιέγραφε ότι βρέφος «δεν θα βγάλει τη νύχτα». Η επιβεβαίωση ερχόταν λίγη ώρα αργότερα, όταν κατέληγε το βρέφος. Σε άλλο μήνυμα, δηλώνει συγκλονισμένη για το πως μπορεί ένα υγιές μωρό να πεθαίνει λίγο αργότερα. «Μάλλον φταίει η μοίρα», καταλήγει στον συλλογισμό της.

Ακόμη, σε άλλα μηνύματα, όταν πια έχει κινήσει υποψίες προσπαθεί να θυματοποιήσει τον εαυτό της, λέγοντας ότι η ίδια είναι χαρούμενη για την δουλειά της, ωστόσο είναι εκνευρισμένη από τα σχόλια που ακούγονται για το τρόπο που εργάζεται. Η ίδια προσπαθεί να ακούσει καλά λόγια για την δουλειά της, εισπράττοντας θετικά σχόλια των συναδέλφων της.

To προφίλ της «διαβολικής» νοσοκόμας

Άνθρωποι από το στενό της περιβάλλον αδυνατούν να πιστέψουν όλα αυτά που έχουν γίνει. Πολλοί φίλοι με τους οποίους η Λούσι Λέτμπι έχει μεγαλώσει μαζί την θεωρούσαν ως μία σύγχρονη «Mary Poppins», μία μητρική φιγούρα που κουβαλούσε πάντα ένα σακίδιο γεμάτο φάρμακα για κάθε ενδεχόμενο: έμπλαστρα για τα κοψίματα μέχρι και αντισηπτικά μαντηλάκια για τις αμυχές.

Παρόλα αυτά μερικά χρόνια αργότερα, έχοντας πετύχει την πάγια φιλοδοξία της να γίνει νοσοκόμα, άρχισε να χρησιμοποιεί τον ιατρικό εξοπλισμό ως φονικό όπλο. Οι φίλοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αποσύνδεση ανάμεσα σε αυτό που νόμιζαν ότι ήταν και σε αυτό που αποδείχθηκε, δηλαδή μία 33χρονη που δολοφόνησε επτά μωρά.

Source: Independent

«Λαχταρούσε το δράμα και την προσοχή»

Οι Times μίλησαν με όσους γνώριζαν τη Λέτμπι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της και η εντύπωση που έδωσαν ήταν η ίδια: Μια νεαρή γυναίκα που ήταν ευγενική και διακριτική απέναντι στις ανάγκες των άλλων. Είχε, όπως θυμόταν ένας φίλος της από το σχολείο, μια «χαρούμενη και ειρηνική αύρα» που «απλά έκανε τους πάντες γύρω της ευτυχισμένους και άνετους». Υπήρχε όμως μια άλλη πλευρά της που δεν έβλεπαν, μια πλευρά που περιγράφηκε στο δικαστήριο ως «ψυχρή, υπολογιστική, σκληρή και αδυσώπητη», μια «κακόβουλη παρουσία» που δρούσε απαρατήρητη στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester.

Παρά τις εκατοντάδες ώρες αποδεικτικών στοιχείων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ένορκοι άκουσαν δεκάδες μάρτυρες, ειδικούς ιατρούς, ακόμη και την ίδια τη Λέτμπι, το ερώτημα που παραμένει είναι το γιατί. Όσοι εργάστηκαν δίπλα στη Λέτμπι έχουν τις θεωρίες τους. Μια νοσοκόμα, η οποία κατέθεσε στη δίκη και ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στους Times ότι πίστευε ότι η Λέτμπι λαχταρούσε το «δράμα και την προσοχή» που έφερναν οι επιθέσεις της στα μωρά.

«Το να πληγώνει μωρά ήταν μια κατάσταση που την κέρδιζε», είπε. «Αν δεν πέθαιναν, θα έπαιρνε τον έπαινο ότι ήταν το άτομο που βοήθησε στην ανάνηψη τους. Αν πέθαιναν, θα αποκόμιζε τη συμπάθεια ότι στην βάρδια της το μωρό πέθανε, ενώ προσπαθούσε να το σώσει.»

«Συγκεντρωμένη και προσανατολισμένη στην καριέρα της»

Μεγαλώνοντας στην πόλη του καθεδρικού ναού του Hereford στο Welsh Marches, η Λέτμπι  ήταν μια ντροπαλή, μελετηρή μαθήτρια που πάντα ήθελε να γίνει νοσοκόμα. Φοίτησε στο κρατικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Aylestone School πριν μετακομίσει στα 16 της στο Hereford Sixth Form College, όπου τρία χρόνια νωρίτερα είχε φοιτήσει η τραγουδίστρια Ellie Goulding.

Η Jade Thomas, 33 ετών, μια φίλη από το Aylestone που την παρομοίαζε με τη Mary Poppins, δήλωσε ότι η απόφαση της Λέτμπι να γίνει νοσοκόμα δεν αποτέλεσε έκπληξη, επειδή από τα μέσα της εφηβείας της μιλούσε συχνά για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. «Ήταν σίγουρα συγκεντρωμένη και προσανατολισμένη στην καριέρα της ακόμη και από τόσο νεαρή ηλικία, αλλά αν υπήρχε μια ευκαιρία να βγει με κάποιον δεν νομίζω ότι θα την απέρριπτε, επειδή ήθελε να νοικοκυρευτεί και να αποκτήσει σύζυγο και δικά της παιδιά», δήλωσε ο Thomas.

«Ήταν πολύ εργατική και ήσυχη»

Αφού πέρασε τις εξετάσεις της, η Λέτμπι έφυγε για να σπουδάσει νοσηλευτική στο Τσέστερ τον Σεπτέμβριο του 2008, και έγινε το πρώτο άτομο στην οικογένειά της που πήγε στο πανεπιστήμιο. Οι γονείς της – ο John, 77 ετών, συνταξιούχος διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, και η Susan, 63 ετών, υπάλληλος λογιστηρίου – ήταν ενθουσιασμένοι για το μοναχοπαίδι τους. Όταν αποφοίτησε, έβαλαν μια ανακοίνωση στην εφημερίδα Hereford Times που έγραφε: «Είμαστε τόσο περήφανοι για σένα μετά από όλη τη σκληρή σου δουλειά. Με αγάπη η μαμά και ο μπαμπάς.»

Η Carla Jones, 36 ετών, η οποία σπούδαζε μαζί της το πρώτο έτος, δήλωσε ότι η Λέτμπι ήταν πάντα «λίγο πιο συγκρατημένη» από τους συμμαθητές της. «Ήταν πολύ εργατική και ήσυχη. Δεν ένιωθα ότι την ήξερα». Μια άλλη συμφοιτήτρια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, την περιέγραψε ως έξυπνη και αφοσιωμένη στις σπουδές της. Είπε ότι σε αντίθεση με πολλούς συμφοιτητές της, εκείνη έβγαινε μόνο περιστασιακά έξω και έπινε και ήταν «πάντα αυτή που πήγαινε νωρίς στο σπίτι».

«Αέρας ανωτερότητας»

Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο της τον Σεπτέμβριο του 2011, παρέμεινε στο Τσέστερ. Τον Ιανουάριο του επόμενου έτους της προσφέρθηκε μια θέση στη μονάδα νεογνών. Εκεί φρόντιζε άρρωστα και πρόωρα νεογέννητα και προόδευσε γρήγορα, αποκτώντας τα προσόντα της ως νοσηλεύτρια της κατηγορίας 5 και, τον Μάρτιο του 2014, ολοκλήρωσε την εξειδικευμένη εκπαίδευση που της επέτρεπε να εργάζεται με βρέφη στην εντατική φροντίδα.

Στο δικαστήριο είπε ότι είχε φροντίσει εκατοντάδες μωρά στη μονάδα. «Μου [άρεσε] η εργασία στην εντατική φροντίδα, αυτό ήταν το πάθος μου. Όλοι οι νοσηλευτές στη μονάδα έχουν έναν τομέα που προτιμούν ή στον οποίο διακρίνονται … Ήξεραν ότι ήμουν ευτυχισμένη.»

Η νοσηλεύτρια που εργαζόταν μαζί της την περιέγραψε ως ενθουσιώδη και πρόθυμη να μάθει. Δεν ήταν δημοφιλής στη μονάδα, είπε ο νοσηλευτής, και «ενοχλούσε μερικούς ανθρώπους» με τον «αέρα της ανωτερότητάς της.»

«Ασυνήθιστα κοντά» με παντρεμένο ληξίαρχο

Εκτός εργασίας, η Λέτμπι ζούσε όπως πολλές άλλες νεαρές γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Έβγαινε για ποτό με φίλους και συναδέλφους στα ρεπό της, έκανε διακοπές στην Ίμπιζα, άκουγε Craig David και παρακολουθούσε εβδομαδιαία μαθήματα salsa.

Η Λέτμπι  αρνήθηκε ότι το ζευγάρι είχε σχέση και είπε ότι ήταν απλώς φίλοι, αλλά χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι της ανέφεραν ότι «αγαπούσε» τον γιατρό. Όταν η γραμματέας κατέθεσε στο δικαστήριο, η Λέτμπι  ξέσπασε σε κλάματα και προσπάθησε να φύγει από το εδώλιο.

Οι ένορκοι είδαν μηνύματα κειμένου στα οποία του έστελνε καρδούλες και ενημερώθηκαν ότι το ζευγάρι είχε πάει μαζί ταξίδι στο Λονδίνο, είχε βγει για φαγητό και είχε περάσει χρόνο στο σπίτι της. Τα δεδομένα του Facebook έδειξαν ότι είχε αναζητήσει το προφίλ της συζύγου του.

Σε ένα μήνυμα, καθώς είχαν αρχίσει να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της, καθησύχασε τη Λέτμπι , γράφοντας: «Είστε μία από τις λίγες νοσοκόμες στην περιοχή (έχω εργαστεί σχεδόν παντού) που θα εμπιστευόμουν τα δικά μου παιδιά.»

Αϋπνία και κατάθλιψη

Όλα αυτά σταμάτησαν απότομα το καλοκαίρι του 2016, όταν, κάτω από το πέπλο των υποψιών μετά τη μυστηριώδη έξαρση των θανάτων στη μονάδα, η Λέτμπι μετακινήθηκε σε μη κλινικό διοικητικό ρόλο στο τμήμα υγείας και ασφάλειας του νοσοκομείου. Η σχέση της με τον γιατρό, ο οποίος έφυγε για να εργαστεί σε άλλο ίδρυμα, «ξεφούσκωσε», είπε η συνάδελφος, και ένιωσε «απομονωμένη» από τους φίλους της στη μονάδα. Της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για αϋπνία και κατάθλιψη.

Δύο χρόνια αργότερα, νωρίς το πρωί της 3ης Ιουλίου, συνελήφθη μετά από έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο από την αστυνομία του Cheshire.Είχε μόλις επιστρέψει από οικογενειακές διακοπές στην αγγλική Ριβιέρα και ο πατέρας της έμενε στο εφεδρικό υπνοδωμάτιο. Το βίντεο της σύλληψής της που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία την έδειχνε να ανοίγει την πόρτα φορώντας μια μωβ φόρμα προτού οδηγηθεί σε ένα περιπολικό, με άσπρο πρόσωπο και τα χέρια της με χειροπέδες.

Κατά τη δίκη της, η Λέτμπι άρχισε να κλαίει καθώς στο δικαστήριο προβλήθηκαν φωτογραφίες της μονοκατοικίας της στο Τσέστερ, που είχε αγοράσει τον προηγούμενο Μάρτιο. Ήταν διακοσμημένο με λούτρινα αρκουδάκια, φιγούρες της Disney, φωτογραφίες των βαφτισιμιών της και μια πινακίδα στο υπνοδωμάτιο που έγραφε: «Η αγάπη λάμπει όπου κι αν πας.»

Οι γονείς στάθηκαν σταθερά στο πλευρό της – Επιζητούσε την προσοχή

Όταν η Λετμπι αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, πήγε να ζήσει με τους γονείς της στο Χέρφορντ. Συνελήφθη εκ νέου το 2019 και ξανά το 2020 και έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση. Κρατήθηκε στο HMP New Hall στο Wakefield καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, ενώ προηγουμένως βρισκόταν στο HMP Bronzefield στο Surrey.

Ο John και η Susan Λέτμπι στάθηκαν σταθερά στο πλευρό της κόρης τους. Ξοδεύοντας ένα μεγάλο ποσό, νοίκιασαν ένα ακίνητο στο Μάντσεστερ, ώστε να μπορούν να βρίσκονται καθημερινά στο δικαστήριο.

Στο δικαστήριο ο Nick Johnson KC, εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, ανέφερε ότι η Λέτμπι χρησιμοποίησε τη δολοφονία ως μέσο για να προσελκύσει την προσοχή του γιατρού με τον οποίο ήταν ερωτευμένη, προσελκύοντάς τον στον θάλαμο όπου θα χρειαζόταν για να βοηθήσει στην ανάνηψη των μωρών στα οποία είχε επιτεθεί.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος αναφέρθηκε σε σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι της Λέτμπι στις οποίες έγραφε «Σε αγαπούσα αλλά δεν ήταν αρκετό» και σε μια άλλη μουτζούρα στην οποία θρηνούσε ότι «δεν θα μάθω ποτέ πώς είναι να έχεις οικογένεια.»