Στο φως της δημοσιότητας έρχεται ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τη στιγμή της επίθεσης  Τουρκοκυπρίων ενάντια στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

Συγκεκριμένα, Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν στους άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν εκείνοι πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται στην περιοχή.

Τέσσερις οι τραυματίες από την επίθεση

Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, οι τραυματίες από την επίθεση ανδρών του τουρκοκυπριακού κατοχικού καθεστώτος εναντίον μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εντός της νεκρής ζώνης στην Πύλα, είναι τέσσερις.

Τρεις νοσηλεύονται, οι δύο με σοβαρά τραύματα, ένας από αυτούς στο κεφάλι. Τον έναν τον χτυπούσαν με κλωτσιές ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης υπέστησαν ζημιές.

Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των κυανόκρανων, το περιστατικό σημειώθηκε μέσα στην νεκρή ζώνη που βρίσκεται κοντά στην Πύλα, όταν οι ειρηνευτές προσπάθησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται.

Ακόμη, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Ακόμη αναφέρεται πως «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Την επίθεση καταδίκασε και η ΕΕ

Ο Σαρλ Μισέλ προέβη στην καταδίκη της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης κοντά στην νεκρή ζώνη που βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλα.

Ο κ. Μισέλ με ανάρτηση στο Twitter υποδεικνύει πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα».

Επιπλέον αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, «παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή».