Η κυβέρνηση της Ιταλίας προέβη σε μια σημαντική πρωτοβουλία αναφορικά με τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα και συγκεκριμένα όσα προκαλούνται λόγω υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ από τους οδηγούς.

Η ιδέα ήρθε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος πρότεινε τα νυχτερινά μαγαζιά να παρέχουν δωρεάν ταξί στους μεθυσμένους πελάτες τους.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από αρκετούς συλλόγους χώρων νυχτερινής διασκέδασης. Αυτό ουσιαστικά που πρέπει να γίνεται είναι ένα αλκοτέστ στον εκάστοτε πελάτη. Εάν διαπιστωθεί πως έχει ξεπεράσει το όριο, τότε θα του παρέχεται μία δωρεάν διαδρομή προς το σπίτι του, είτε με ταξί, είτε με λεωφορείο.

Σε ένα tweet, ο Σαλβίνι έγραψε: «Η ιδέα, που γεννήθηκε μετά από συναντήσεις στο υπουργείο για την οδική ασφάλεια με παράγοντες επιρροής και δημιουργούς περιεχομένου, προβλέπει την πληρωμή των μεταφορών σε αυτούς οι οποίοι, έχοντας υποβληθεί σε αλκοτέστ όταν βγαίνουν από το κέντρο διασκέδασης, υπερβαίνουν το όριο».

Η πρόταση θα εφαρμοστεί για την ώρα σε έξι πόλεις της χώρας μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι επικριτές είπαν ότι η πρόταση του υπουργού «ανταμείβει» την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 από την Αστυνομία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), περίπου το 8,7% των 58.872 τροχαίων με τραυματισμούς που αναφέρθηκαν στην Ιταλία αφορούσαν τουλάχιστον έναν οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ.

Μια διαφορετική έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης από το ETSC διαπίστωσε ότι οι Ιταλοί έχουν μια από τις πιο χαλαρές συμπεριφορές στην ήπειρο όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, με το 32,7% των ερωτηθέντων να ισχυρίζεται πως έχει οδηγήσει ενώ ήταν πάνω από το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ.

Η μόνη χώρα στην έρευνα με υψηλότερο ποσοστό ήταν η Κροατία (34,4%).

Το 2010, η Ιταλία τροποποίησε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της για να εισαγάγει ένα όριο 0,0 g/l Περιεκτικότητας Αλκοόλ στο αίμα (BAC) για νέους, αρχάριους και επαγγελματίες οδηγούς.

Το νόμιμο όριο για οδηγούς που δεν ανήκουν σε αυτές τις τρεις κατηγορίες είναι o,5g/l BAC.