Αν θέλετε να φτάσετε τα 114, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες θυσίες. Και με αυτό εννοούμε να πείτε «όχι» σε αλκοόλ και fast food. Ή τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο –μεταξύ άλλων- τα κατάφερε η Elizabeth Francis από το Τέξας.

Έχει όμως και πιο… εύκολα βήματα, όπως οι δυνατές και μακροχρόνιες φιλίες.

Η ίδια, που δηλώνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ στα 114 της, λέει ότι αυτό οφείλεται στην πίστη της, στα σπιτικά γεύματα και τις μακροχρόνιες φιλίες της.

Η Elizabeth δεν εμφάνισε ποτέ καρκίνο ή κάποια καρδιακή νόσο και μοιράζεται τα μυστικά της μακροζωίας της.

Η οικογένεια και οι φίλοι ένα από τα «κλειδιά» της μακροζωίας

Σήμερα, η Elizabeth ζει με την 94χρονη κόρη της, Dorothy Williams, και εξακολουθεί να απολαμβάνει να βρίσκεται κοντά στους δικούς της ανθρώπους. Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που τη βοήθησαν να ζήσει τόσο πολύ.

«Πάντα απολάμβανε να περνάει χρόνο με την οικογένειά της. Πάντα κάναμε πράγματα όλοι μαζί, εκφράζουμε την αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλον» λέει η 68χρονη εγγονή της Elizabeth, η Ethel στο Today.

«Να προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο για όλους. Να τους αγαπάτε όλους» λέει η Elizabeth.

Σύμφωνα με το CDC, όπως αναφέρει η Daily Mail, οι κοινωνικές επαφές επηρεάζουν το μυαλό το σώμα και τη συμπεριφορά μας και κατ’ επέκταση την υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

«Ναι στη μαγειρική, όχι στο fast food»

Σε όλα τα 114 της χρόνια, η Elizabeth δεν έφαγε ποτέ fast food και φρόντιζε πάντα να μαγειρεύει. Καλλιεργούσε στον κήπο της λαχανικά και με αυτά ετοίμαζε, όπως λέει, «ζεστά και σπιτικά γεύματα για την οικογένειά της».

Όπως λέει η εγγονή της «της άρεσε πάντα να μαγειρεύει, δεν τη θυμάται ποτέ να έχει πάει σε fastfoodάδικο και έφτιαχνε συχνά κοτόπουλο και μπάμιες με ρύζι».

«Μαγείρευα τα πάντα. Αν το έτρωγαν το μαγείρευα» λέει η υπεραιωνόβια από το Τέξας.

«Δεν κάπνισε ποτέ και δεν ήπιε γουλιά αλκοόλ»

Η Elizabeth δεν έχει καπνίσει ποτέ και δεν έχει πιει γουλιά αλκοόλ σε όλη της τη ζωή και, σύμφωνα με την εγγονή της, φρόντιζε να παραμένει δραστήρια και έκανε βόλτες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

«Η ζωή της ήταν πολύ απλή. Δεν πήγαινε σε πάρτι, ήταν σπιτόγατος και πήγαινε στην εκκλησία» λέει η εγγονή της.

Δούλευε επίσης σκληρά. «Αυτό είναι που θυμάμαι περισσότερο από εκείνη. Ακόμα και όταν συνταξιοδοτήθηκε, εξακολουθούσε να εργάζεται. Είτε έκανε δουλειές στο σπίτι είτε εκτός, πάντα δούλευε» λέει η Ethel.