Την Παρασκευή 4 Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δημοσιοποίηση της λίστας της «ντροπής» με τους μεγαλο-οφειλέτες της εφορίας, των τελωνείων και του ΕΦΚΑ.

Η τελευταία φορά που είχαν δοθεί τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου στη Δημοσιότητα ήταν τέσσερα χρόνια πριν και συγκριμένα τον Ιούνιο του 2019, όμως μέχρι σήμερα λίγες είναι οι διαφορές που μπορεί να εντοπίσει κανείς συγκρίνοντας τις δύο λίστες, που αποτελούνται από φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που ανάρτησε η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της (www.aade.gr), 27.007 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν συνολικές οφειλές στο κράτος που ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 142,6 δισεκατομμύρια. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Κλείδωσε το όριο των οφειλών για την έκδοση των συντάξεων

Στις λίστες με τους οφειλέτες περιλαμβάνονται χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ, εταιρείες φαντάσματα, πρώην χρηματιστηριακές, αθλητικά σωματεία και ΠΑΕ, κατασκευαστικές εταιρείες, γνωστές αλυσίδες καταστημάτων που πλέον έχουν βάλει λουκέτο και πολλοί ακόμη, με τους περισσότερους να φιγουράρουν σε περίοπτη θέση και στη λίστα του 2019 αποδεικνύοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει «ιδρώσει το αυτί τους» να πληρώσουν προς το κράτος ούτε ένα ευρώ από αυτά που χρωστούν με τα περισσότερα χρέη να είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, κλοπής ΦΠΑ αλλά και.. κακοδιαχείρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 10.168 φυσικά πρόσωπα έχουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία, τελωνεία, ΕΦΚΑ 36,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 17,2 δισ. ευρώ είναι βασική – αρχική οφειλή και 18,9 δισ. ευρώ πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πρώτος στη λίστα της ΑΑΔΕ χρωστάει συνολικά 1,03 δισ. ευρώ, ενώ ο δεύτερος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 990 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο πρώτοι οφειλέτες βρίσκονται και στη λίστα του 2019, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται για πρώτη φορά ένα πρόσωπο που συνολικά χρωστάει στην εφορία 795 εκατ. ευρώ.

Στη δημοσιότητα μέχρι το… πατρώνυμο

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που χρωστά ο καθένας χωριστά πάνω από 150.000 ευρώ έχει δώσει στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ενώ στην περίπτωση των νομικών προσώπων ΑΦΜ έχει αναρτήσει αναλυτικά όχι μόνο την επωνυμία και το ΑΦΜ της εταιρείας αλλά και τη διεύθυνση της έδρας και τον ταχυδρομικό κώδικα.

Συγκεκριμένα, 16.839 νομικά πρόσωπα χρωστούν συνολικά στο κράτος 106,5 δισ. ευρώ με τη βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς εφορία, τελωνεία και ΕΦΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία) να ανέρχεται σε 48,7 δισ. ευρώ και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να ξεπερνούν τα 57,8 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση της λίστας των μεγαλο-οφειλετών των νομικών προσώπων βρίσκεται η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, η οποία χρωστάει συνολικά 13,2 δισ. ευρώ (5,5 δισ. ευρώ βασική οφειλή και 7,7 δισ. ευρώ πρόστιμα και προσαυξήσεις) και η οποία είναι εδώ και χρόνια χρεωκοπημένη και το μόνο βέβαιο είναι ότι το κράτος δεν πρόκειται στο τέλος να εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και από την χρεοκοπημένη «Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μαζί και με τις προσαυξήσεις 4,1 δισ. ευρώ.

Η λίστα είναι πράγματι τεράστια και είναι βέβαιο ότι όποιος καθίσει να τη μελετήσει το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξοργιστεί γιατί πολλές από τις εταιρείες που φιγουράρουν στις πρώτες αλλά και σε επόμενες θέσεις τα χρόνια των παχιών αγελάδων μεσουρανούσαν και στο τέλος το χρέος, την κακοδιαχείριση και τις όποιες παρανομίες τους τις μετακύλησαν στο κράτος, δηλαδή στον φορολογούμενο πολίτη.

Τα μηνύματα στο e-mail

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία. Η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη ανά είδος οφειλής από τον: Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο, Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.

Άραγε τι θα έχει αλλάξει ότι δοθεί και πάλι στη δημοσιότητα η επόμενη λίστα μεγαλο-οφειλετών μετά από μερικά χρόνια; Πολύ φοβάμαι πως ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές και όλοι αυτοί που φιγουράρουν στις λίστες της ΑΑΔΕ θα γελάνε με τα κορόιδα που τρέχουν να δανειστούν πολλές φορές για να πληρώσουν τους φόρους τους.

Οι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου με μία ματιά

Ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία, τελωνεία, ΕΦΚΑ άνω των 150.000 €

Χρέη 10.168 φυσικών προσώπων:

  •  Βασική οφειλή: 17,2 δισ. €
  •  Πρόστιμα – προσαυξήσεις: 18,9 δισ. €
  •  Σύνολο: 36,1 δισ. €

Χρέη 16.839 νομικών προσώπων:

  •  Βασική οφειλή: 48,7 δισ. €
  •  Πρόστιμα – προσαυξήσεις: 57,8 δισ. €
  •  Σύνολο: 106,5 δισ. €

Συνολικά χρέη, πρόστιμα & προσαυξήσεις μεγαλο-οφειλετών:

142,6 δισ. €

Πηγή: ΟΤ