Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις ημέρες των διακοπών, τις ημέρες πλήρους απομόνωσης, το λεγόμενο switch off του μυαλού και του σώματος που καταπονούνται καθημερινώς με 8 και πλέον ώρες εργασίας.

Επομένως δεν είναι λίγοι αυτοί που αδημονούν για την επόμενη άδεια. Ωστόσο υπάρχει και η αντίπερα όχθη που ονομάζεται γενιά Ζ (Gen Z) και όχι μόνο δεν ανυπομονεί για τις ημέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, αλλά δηλώνει… ενοχική όταν προσπαθεί να τις απολαύσει.

Κι όμως το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί παράδοξο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δυσκολεύουν τις διακοπές ορισμένων… αγχωτικός φόρτος εργασίας, οικονομικοί περιορισμοί και, φυσικά, το γεγονός ότι η άδεια μετ’ αποδοχών δεν αποτελεί εγγύηση σε όλες τις εργασίες.

Περίπου το 35% των εργαζομένων της γενιάς Z δηλώνουν ότι αισθάνονται ενοχές που δεν εργάζονται όταν βρίσκονται σε διακοπές.

Αυτό προκύπτει από τον τελευταίο δείκτη εμπιστοσύνης του εργατικού δυναμικού της LinkedIn, ο οποίος βασίζεται σε έρευνα  μεταξύ 9.461 επαγγελματιών των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

«Είναι πολύ ευσυνείδητη»

Οι ενοχές των μελών της γενιάς Z στις διακοπές δικαιολογούνται από το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της καριέρας τους, όπου θέλουν περισσότερο να εντυπωσιάσουν το αφεντικό τους, να τα πάνε καλά με τους συναδέλφους τους ή να βεβαιωθούν για τις ικανότητές τους, λέει ο George Anders, αναλυτής του LinkedIn.

«Η γενιά Z είναι πολύ ευσυνείδητη», λέει ο Anders στο CNBC Make It.

«Μπορεί να έχουν διαφορετικές συνήθειες, όπως οι ενδυματολογικές προτιμήσεις ή οι επιθυμίες τους για τον τόπο εργασίας, «αλλά από ό,τι βλέπουμε, η δέσμευση της Gen Z να εργαστεί σωστά είναι τόσο έντονη όσο και κάθε άλλης γενιάς».

Εργασιακή ασφάλεια

Οι νέοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να πάνε ένα ταξίδι, στο οποίο πραγματικά θα «αποσυνδεθούν» και θα σταματήσουν να ασχολούνται με τη δουλειά τους.

Περίπου το 58% των εργαζομένων της Gen Z δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές και να αποσυνδεθούν εντελώς τους επόμενους μήνες, έναντι 64% των millennials, 62% της γενιάς Gen X και 64% των baby boomers.

«Η γενιά Z είναι μια γενιά που ασχολείται με πολλά πράγματα παράλληλα όσο καμιά άλλη», λέει ο Anders.

Οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο: το 31% των εργαζομένων της γενιάς Ζ δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν διακοπές φέτος λόγω της οικονομίας, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους.

Για το λόγο αυτό, ο Anders λέει ότι οι ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό μπορεί να προτιμήσουν πιο προσιτές επιλογές το φθινόπωρο έναντι των ακριβών καλοκαιρινών ταξιδιών.

«Είναι ένας καλός τρόπος να αντιληφθείς τι είναι σημαντικό»

Τα διαλείμματα από τη δουλειά, ακόμη και αν πρόκειται για μια εξόρμηση το σαββατοκύριακο με το αυτοκίνητο, μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο Anders προσθέτει ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει την απόδοσή σας στη δουλειά. «Μερικές φορές το να αποσυνδέεσαι από την πρίζα είναι ο τρόπος για να έχεις φρέσκες ιδέες», λέει. «Έχω δει ανθρώπους να επιστρέφουν από τις διακοπές με την καλύτερη ιδέα της χρονιάς».

Μια πραγματική παύση από την εργασία σας είναι ζωτικής σημασίας: «Η πλήρης «αποσύνδεση από την πρίζα» σας κάνει να δείτε τις προτεραιότητές σας και σας φορτίζει», προσθέτει ο Anders.

«Πολύ συχνά, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι επείγοντα παρά σε πράγματα που είναι σημαντικά. Το να παίρνετε χρόνο για διακοπές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε τι είναι σημαντικό».

Προγραμματισμός εκ των προτέρων

Το να ζητάνε άδεια μπορεί να είναι τρομακτικό για τους νεοφερμένους στο χώρο εργασίας, αλλά όλα εξαρτώνται από την προετοιμασία εκ των προτέρων.

Ο Anders προτείνει να κάνετε μια συζήτηση με τον διευθυντή σας εκ των προτέρων για να δείτε τι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν βγείτε σε άδεια, τι μπορεί να ανατεθεί σε άλλους συναδέλφους ενώ λείπετε και τι μπορεί να περιμένει μέχρι να επιστρέψετε.

«Μερικές φορές όλα έχουν να κάνουν με τη σεμνότητα του να παραδεχτείτε πως ενώ η δουλειά σας είναι σημαντική, δεν σημαίνει πως αυτή θα καταρρεύσει ενώ εσείς απουσιάζετε. Η δουλειά θα γίνει» καταλήγει ο Anders.