Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο γόητρό του με την εκτόξευση της αποστολής Luna-25 το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη εδώ και 47 χρόνια.

Το Luna-25 θα επιχειρήσει προσσελήνωση στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπου μεγάλες ποσότητες πάγου έχουν εντοπιστεί σε κρατήρες που μένουν βυθισμένοι σε αιώνια σκιά.

Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική σεληνάκατος βρίσκεται σε κούρσα με την ινδική αποστολή Chandrayaan-3 που θα επιχειρήσει προσσελήνωση περίπου στην ίδια περιοχή στα τέλη Αυγούστου.

Στο νότιο πόλο θα κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια αποστολές των ΗΠΑ και της Κίνας, δεδομένου ότι τα αποθέματα νερού, από το οποίο μπορεί να παραχθεί οξυγόνο και καύσιμα. θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για τις μελλοντικές σεληνιακές αποικίες.

Το Luna-25 θα αναχωρήσει στις 02.11 ώρα Ελλάδας με πύραυλο Soyuz που θα εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη Ρωσική Άπω Ανατολή και προγραμματίζεται να προσσεληνωθεί στις 23 Αυγούστου, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 07.30 ώρα Ελλάδας, ένα χωριό στη ρωσική Άπω Ανατολή θα εκκενωθεί λόγω πιθανότητας «μία στο εκατομμύριο» να πέσει στην περιοχή ένα τμήμα του Soyuz.

Από την προετοιμασία του Λθνα-25 στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι (Reuters)

Πριν ο αμερικανός αστροναύτης γίνει το 1969 ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, η τότε Σοβιετική Ένωση είχε ήδη στείλει δύο αποστολές στην επιφάνεια του φεγγαριού, το Luna-2 το 1959 και το Luna-9 το 1966.

Η Ρωσία όμως δεν κατάφερε να στείλει κανένα σκάφος πέρα από την τροχιά της Γης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Σύμφωνα με τη Roscosmos, το ταξίδι μέχρι τη Σελήνη θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Το σκάφος θα περάσει 5-7 μέρες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη πριν επιχειρήσει να προσεδαφιστεί σε μια από τις τρεις προεπιλεγμένες περιοχές κοντά στον νότιο πόλο.

Η σεληνάκατος, με βάρος 1,7 τόνους, θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό φτυάρι για να συλλέξει δείγματα από βάθος μέχρι 15 εκατοστών και να αναζητήσει πάγο νερού.

Θα μελετήσει επίσης τον ρεγόλιθο που καλύπτει σχεδόν όλη τη σεληνιακή επιφάνεια και θα μετρήσει τα ιόντα στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα.

Η εκτόξευση του Luna-25 ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2021.

Το σκάφος επρόκειτο να μεταφέρει και μια κάμερα πλοήγησης της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία όμως ακύρωσε τη συνεργασία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.