Ένα δημοφιλές καταφύγιο στην ψηλότερη κορυφή της Σουηδίας αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά μετά από στομαχική διαταραχή που εμφάνισαν σχεδόν όλοι οι πεζοπόροι που διέμεναν στο σημείο.

Ο ορεινός σταθμός STF Kebnekaise, που βρίσκεται στους πρόποδες του ορεινού όγκου Kebnekaise ύψους 2.096 μέτρων, είχε βάλει σε καραντίνα αρκετούς επισκέπτες που είχαν προσβληθεί από τον ιό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αποφάσισε να λάβει πιο δραστικά μέτρα αφού εντοπίστηκε και σε πεζοπόρους που κατασκήνωναν στην περιοχή.

Όλοι οι επισκέπτες εκτός από δύο, που ήταν πολύ άρρωστοι για να ταξιδέψουν, έφυγαν από το καταφύγιο, το οποίο  διαθέτει 220 κρεβάτια, ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα.

Η ακριβής φύση του ιού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε, αλλά με κάποιο τρόπο κάποιος έπαθε στομαχική νόσο και εξαπλώθηκε», είπε στον Guardian η Maria Persson, διευθύντρια του καταφυγίου.

«Δεν είχαμε τόσα κρούσματα, αλλά ακούσαμε για πολλά περισσότερα μεταξύ ανθρώπων που κατασκήνωναν στην περιοχή, οπότε αποφασίσαμε να κλείσουμε για λίγες μέρες το καταφύγιο για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση» ανέφερε η ίδια.

Για να προσπαθήσει να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, η σουηδική τουριστική ένωση συμβούλεψε τους πεζοπόρους να ακολουθήσουν τις οδηγίες, όπως να περπατήσουν 100 μέτρα μακριά από το μονοπάτι, τα σπίτια, τις καμπίνες και τα υδάτινα ρεύματα για να…ανακουφιστούν, πριν σκάψουν ένα λάκκο και το καλύψουν.

«Αυτή είναι και η σύστασή μας», είπε η Persson. «Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν έχουμε ασθένεια που εξαπλώνεται, συνιστούμε στους ανθρώπους να περπατήσουν 100 μέτρα από το μονοπάτι και οποιοδήποτε υδάτινο ρεύμα, ώστε τα περιττώματά τους να μην καταλήγουν στο νερό. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος κάνει αυτό που προτείνουμε».

Ο ορεινός σταθμός STF Kebnekaise, όπου οι επισκέπτες στρώνουν μόνοι τους το κρεβάτι τους και καθαρίζουν το δωμάτιό τους, ήταν πλήρης κάθε βράδυ αυτή τη σεζόν πριν προκύψει το θέμα.

Η Persson είπε ότι ο στομαχικός ιός δεν είναι ασυνήθιστος αυτή την εποχή του χρόνου, συνήθως μεταξύ ανθρώπων που δεν ήταν συνηθισμένοι στο περιβάλλον. «Αλλά παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν περισσότερα κρούσματα από το κανονικό στα μέσα της περασμένης εβδομάδας», είπε.

Η Persson περίμενε ότι η εκκένωση θα ήταν χαοτική, αλλά οι περισσότεροι καλεσμένοι το πήραν καλά, όπως είπε.

«Φυσικά, ήταν απογοητευμένοι που άλλαξαν τα σχέδια των διακοπών τους, αλλά οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλη κατανόηση παρά τα θλιβερά νέα» δήλωσε.

Ο σταθμός θα απολυμανθεί πλήρως και αναμένεται να επαναλειτουργήσει την Πέμπτη (10/8).