Συναγερμός σήμανε Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν ειδοποιήθηκε για περιστατικό με τραυματισμένη νεαρή περιπατήτρια στο σπήλαιο της Μιλάτου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11:55 το μεσημέρι της Δευτέρας και άμεσα έσπευσαν στο σημείο 3 οχήματα με 12 υπαλλήλους της 3ης ΕΜΑΚ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου για να διασώσουν την νεαρή από το σπήλαιο.

Πρόκειται για αλλοδαπή περιπατήτρια Τσεχικής καταγωγής 19 ετών η οποία ανασύρθηκε από βάθος 2 μέτρων και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τα αίτια υπό τα οποία η νεαρή βρέθηκε στο κενό δεν έχουν γίνει γνωστά.

Δείτε εικόνες από την επιχείρηση:

Διάσωση στο φαράγγι της Πρέβελης

Την Κυριακή η πυροσβεστική εκλήθη για διάσωση άντρα ο οποίος  τραυματίστηκε ενώ περπατούσε στο Κουρταλιώτικο φαράγγι στην περιοχή του Πρέβελη.

Ο 60χρονος Έλληνας τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι αλλά ήταν αδύνατον να συνεχίσει το περπάτημα και έτσι διασώστες από την πυροσβεστική Ρεθύμνου και την 3η ΕΜΑΚ πήγαν στο σημείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και είναι σε εξέλιξη πολύωρη επιχείρηση διάσωσής του.

Φαραγγοδιάσωση: Προϋποθέσεις και τρόποι 

Η ασφαλής κατάβαση ενός φαραγγιού είναι πρωταρχικός σκοπός όλων.

Ωστόσο ακόμα κι αν τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιου ατυχήματος.

Αν το ατύχημα είναι μικρό (π.χ. στραμπούληγμα) ο αθλητής θα μπορέσει με τη βοήθεια κάποιου ατόμου να βγει από το φαράγγι.

Ακόμα και τότε όμως ο χρόνος κατάβασης θα επιμηκυνθεί, με όλα τα παρεπόμενα. Κούραση, κρύο, σκοτάδι. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να έχετε μαζί της φακούς, κινητό για ενημέρωση, επιπλέον τρόφιμα, ένα γκαζάκι και ίσως νάρθηκα ποδοκνημικής.

Όταν όμως το ατύχημα είναι σοβαρότερο και το μέλος της ομάδας μας δεν μπορεί να περπατήσει, οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Πρέπει να παρασχεθούν Α΄ βοήθειες, να προστατεύσουμε τον τραυματία από το κρύο και να τον τοποθετήσουμε σε ασφαλές σημείο.

Αν έχουμε σήμα ειδοποιούμε τη Φαραγγοδιάσωση ή τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Όταν φθάσει η ομάδα φαραγγοδιάσωσης, προσεγγίζει τον τραυματία, τον τοποθετεί σε φορείο και τον μεταφέρει στην έξοδο του φαραγγιού ή σε κάποια διαφυγή.

Οι πυροσβέστες ή μια Εθελοντική Ομάδα Ορεινής Διάσωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά του στο ασθενοφόρο.