Ενας δεκαεπτάχρονος συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για τη ρατσιστική και ομοφοβική δολοφονία μαύρου γκέι χορευτή, ανακοίνωσαν το Σάββατο ο δήμαρχος και η αστυνομία.

Ο Ο’Σέι Σίμπλι, 28 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από μαχαίρι στο στήθος την 29η Ιουλίου σε πρατήριο καυσίμων στο Μπρούκλιν.

Η δολοφονία προκάλεσε έντονη συναισθηματική φόρτιση στις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των ΛΟΑΤ+ στη μεγαλούπολη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον τόπο της τραγωδίας ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Έρικ Άνταμς, και ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης Νέας Υόρκης (NYPD) Τζο Κένι ανακοίνωσαν πως ασκήθηκε δίωξη για «έγκλημα με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος» σε βάρος του εφήβου, που παραδόθηκε στις αρχές το βράδυ προχθές Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο μέρος του φονικού καταγράφτηκε από κάμερα του συστήματος παρακολούθησης του πρατηρίου καυσίμων όπου διαπράχθηκε.

Το περασμένο Σάββατο, ο Ο’Σέι Σίμπλι και άλλοι άνδρες, που φόραγαν σορτς και είχαν γυμνά στήθη, σταμάτησαν στο πρατήριο καυσίμων του Μπρούκλιν.

«Ενώ περίμεναν να γεμίσει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους, ο Σίμπλι και η παρέα του άρχισαν να χορεύουν στη μουσική του ραδιοφώνου του αυτοκινήτου τους», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Κένι.

Τότε ξέσπασε «έντονος διαπληκτισμός» με άλλους νεαρούς.

Η δεύτερη ομάδα «άρχισε να φωνάζει» στον Ο’Σέι Σίμπλι και στους φίλους του, «να τους προσβάλει, να τους εξυβρίζει με ομοφοβικές προσβολές». Τα μέλη της χρησιμοποίησαν επίσης «εκφράσεις προσβλητικές για τους μαύρους» και «απαίτησαν να σταματήσουν να χορεύουν».

Ο διαπληκτισμός κράτησε κάπου τέσσερα λεπτά ώσπου ο 28χρονος να υποστεί «μια και μόνη μαχαιριά» στο στήθος, που είχε αποτέλεσμα να υποκύψει μια ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Κένι.

Ο Ο’Σέι Σίμπλι ήταν γνωστός στη Νέα Υόρκη ως χορευτής και χορογράφος, ειδικά του είδους «vogue», ή «voguing», που έχει έμπνευση τις επιδείξεις μόδας, δημοφιλούς στις κοινότητες των ΛΟΑΤ+ και των Αφροαμερικανών.

Την τελευταία εβδομάδα του απέτισαν φόρο τιμής διασημότητες, ανάμεσά τους η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ και ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι.