Στη φυλακή θα οδηγούνται ακόμη και όσοι κρίνονται ένοχοι για εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα.

Οι νομοθετικές βάσεις τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών  βρέθηκε η  λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων  ώστε εφεξής οι εμπρηστές να εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.

Φωτιά: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έκαψαν έκταση ίση με 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου

Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα πως από τις αρχές του έτους είχαν γίνει 117 συλλήψεις για εμπρησμό. «Δεν είναι μόνο οι εμπρηστές είναι και η εγκληματική αμέλεια. Οι 107 συλλήψεις από αμέλεια ήταν», είχε πει μιλώντας στον ΣΚΑΙ

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολλούς, την κοινωνία, τους πολίτες έναντι εκείνων των λίγων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, την περιουσία μας, την οικολογία. Από τις 1.470 πυρκαγιές οι 10 ήταν μεγάλες, τις οποίες μελετούμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι ήδη ο δήμαρχος Ρόδος έχει υποβάλλει μήνυση κατ΄ αγνώστων για εκ προθέσεως εμπρησμούς σε δάση της Ρόδου και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών.

Σχέδιο εμπρησμού πίσω από τις πρόσφατες φωτιές σε Αρχαία Ολυμπία και Κέρκυρα έδειξαν οι δήμαρχοι της περιοχής.