Μάχη σε μια σειρά πύρινα μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική, με τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο να μαίνεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται, επίσης, απέναντι στις φλόγες σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα, με τη νύχτα να προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται, επίσης, απέναντι στις φλόγες σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα, με τη νύχτα να προβλέπεται πολύ δύσκολη. «Βροχή» πέφτουν τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών, ειδικά στο νησί του Ιονίου.

Σε άλλα σημεία, όπως στη Μαγνησία, στην Αργολίδα και στη Μεσσηνία, οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή ήταν η μέρα όπου ο καύσωνας «Κλέων» έφτασε στην κλιμάκωσή του, ενώ και τη Δευτέρα οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.

Στη Ρόδο περίπου 20.000 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με τις εικόνες να είναι πρωτοφανείς και να κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ενώ ξενοδοχεία έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Δείτε live εικόνα από τη Λίνδο:

Live όλες οι εξελίξεις

00:05 Πώς είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Έχουν καταπλεύσει ημερόπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης, αν χρειαστεί.

Στη Ρόδο στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι – Ασκληπιείο – Λάερμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο παραμένει ο φόβος για αναζωπυρώσεις. Στη βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μάλωνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη για την ώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αλλάζεθι

Στην Υλίκη στη Βοιωτία η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια σε μέτωπο 300 μέτρων περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.

Στο Αίγιο η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της Εθνικής Οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις του ΠΣ επιχειρούν να τη σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα, για το οποίο έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα (τουλάχιστον τρία) στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά.

23:58 Συγκινητική η προσπάθεια των εθελοντών στα πύρινα μέτωπα

Πολλοί είναι οι εθελοντές που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη απέναντι στις φλόγες. Στη Ρόδο «οι εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να στήσουμε σκοπιές στα εναπομείναντα δάση, από Φιλέρημο μέχρι Έμπωνα, παραμένουν στις θέσεις τους. Η δουλειά τους είναι συγκινητική!», σημειώνει η ομάδα «Για τη φύση».

23:45 Εικόνες τεράστιας καταστροφής από τη φωτιά στο Αίγιο

Η φωτιά καίει μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού στη θέση Νιάματα.

23:35 Βίντεο από τη φωτιά στη Ρόδο

Κοντά στο φαράγγι της Ξετρυπητής βρίσκεται η φωτιά στη Ρόδο.

23:19 Νέο μήνυμα του 112 στην Κέρκυρα

Μήνυμα του 112 πήγε στους κατοίκους των οικισμών Βιγγλατούρι και Νησάκι. 17 συνολικά είναι οι οικισμοί που εκκενώνονται στο νησί του Ιονίου.

23:04 Εκκενώνεται η Τράπεζα λόγω της φωτιάς στο Αίγιο

23:01 Οι φλόγες πλησιάζουν Σάντα και Μεγγούλα 

Τους οικισμούς Σάντα και Μέγγουλα πλησιάζει το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο  δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης,  ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγγουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγγουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

22:50 Άλλες πέντε περιοχές εκκενώνονται στην Κέρκυρα

Νέο μήνυμα του 112 στην Κέρκυρα.

22:44 Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από τη Ρόδο

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη. Δείτε πώς έχει η κατάσταση από τον δρόμο ανάμεσα σε Μαλώνα και Απόλλωνα.  

22:39 Εμπρησμό καταγγέλλει εθελοντής στη Ρόδο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ένα βίντεο ντοκουμέντο εθελοντή που δείχνει εμπρησμό στη Ρόδο έχει μπει στο μικροσκόπιο της Πυροσβεστικής. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

22:20 Νέα αναζωπύρωση στη Ρόδο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δύο οικισμοί απειλούνται αυτή τη στιγμή καθώς ένα νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τους οικισμούς Μαλώνα και Μάσαρη. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν άμεσα αλλά η προσοχή των Αρχών έχει επικεντρωθεί εκεί. Το μέτωπο που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι εκείνο του Ασκληπιείου. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή των Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις στη νότια Ρόδο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

22:10 Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στην Κάρυστο

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς έχει νυχτώσει με τη φωτιά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση, ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή, οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Προς ενίσχυσή τους συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

22:00 Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο Αίγιο

Πώς φαίνεται η φωτιά από τον Ελαιώνα. Δύσκολη θα είναι η νύχτα στην περιοχή αφού η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

21:47 Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της πόλης της Ρόδου

Στο σκοτάδι βρίσκονται μια σειρά γειτονιές της πόλης της Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ανακοινώσει ότι θα γίνονται περιοδικά διακοπές ρεύματος για να μην υπάρξει κίνδυνος για γενικό μπλακ άουτ.

21:45 Εικόνες απόλυτης καταστροφής από τη Ρόδο

Οι εικόνες από τη Ρόδο που ανεβαίνουν από χρήστες των social media είναι αποκαρδιωτικές. Δείτε βίντεο από ψηλά από το νησί που καίγεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα:

21:35 Βρετανική Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης στην Ρόδο για την υποστήριξη των Βρετανών πολιτών

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει στην Ρόδο ομάδα ταχείας ανάπτυξης αποτελούμενη από πέντε υπαλλήλους του υπουργείου και τέσσερα μέλη του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού για την υποστήριξη των βρετανών πολιτών στο νησί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Παρακολουθούμε ενεργά τις πυρκαγιές στην Ρόδο και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

«Το FCDO (Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης) έχει αναπτύξει Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης (RDT)  από πέντε μέλη του προσωπικού του FCDO και τέσσερα μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ρόδο για την υποστήριξη των βρετανών πολιτών, η ασφάλεια των οποίων συνιστά ύψιστη προτεραιότητά μας. Βάση τους θα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

21:30 Οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό Μαλώνα στη Ρόδο

21:20 Υπό έλεγχο η φωτιά στη Μαγνησία

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού,και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το  χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι’ αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές. Κατ’ απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

21:11 Ανεξέλεγκτη η φωτιά

21:11 Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Αίγιο

Η φωτιά που ξεκίνησε από το Δερβενάκι Αχαΐας κοντά στο Αίγιο κατευθύνεται προς το Διακοφτό και τα χωριά των Καλαβρύτων, ενώ τα εναέρια μέσα πλέον δεν μπορούν να πετάξουν. Δείτε φωτογραφίες.

21:06 Λιποθύμησε πυροσβέστης στην Κέρκυρα

Πυροσβέστης λιποθύμησε στην Κέρκυρα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

21:03 Μήνυμα αλληλεγγύης από τη φον ντερ Λάιεν

«Κάλεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μας στην Ελλάδα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και ισχυρό κύμα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα χειρίζεται αυτή τη δύσκολη κατάσταση με επαγγελματισμό, δίνοντας έμφαση στην ασφαλή εκκένωση χιλιάδων τουριστών και μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι πυροσβέστες της ΕΕ βρίσκονται ήδη στο έδαφος», αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

20:57 Το μέτωπο στα Απόλλωνα αργά το απόγευμα της Κυριακής

20:28 Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Μαλώνα στη Ρόδο

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει στη Μαλώνα στη Ρόδο.

Με δήλωση του στη «Ροδιακή», ο πρόεδρος της Μαλώνας, Νεκτάριος Μουστακέλης απευθύνει εσπευσμένη έκκληση προς κάθε αρμόδιο, να λάβουν αμέσως μέτρα φύλαξης και να μην απειλήσει η φωτιά το χωριό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται στην Παλιοεκκλησιά, ανάμεσα σε Μαλώνα και Μάσσαρι. Οκτώ πυροσβεστικά και εφτά βαρέα οχήματα με εθελοντές και πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο.

20:44 Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου και τη Δευτέρα

Παρατείνεται και για αύριο, Δευτέρα (24/7), η απαγόρευση κυκλοφορίας, στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Το μέτρο, που ίσχυε και σήμερα, αφορά πεζούς και τροχοφόρα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, το παραπάνω μέτρο ισχύει συγκεκριμένα για τις παρακάτω περιοχές του Σέιχ Σου (περιαστικού δάσους):

  • το τμήμα που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πανοράματος – Χορτιάτη
  • τη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου)
  • το Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο)
  • τη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί

Η αντιπεριφερειάρχης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών, να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης και να είναι σε επαγρύπνηση.

20:35 Το ρεπορτάζ του MEGA για τη φωτιά στην Κέρκυρα

20:25 Εκκενώνονται πέντε περιοχές στην Κέρκυρα

Με μήνυμα από το 112, δόθηκε εντολή στους κατοίκους των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές να απομακρυνθούν προς την Κασσιόπη.

20:05 Φωτιά σε δασική έκταση στις Λούτσες Κέρκυρας

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα ορεινά του όρους Παντοκράτορας και συγκεκριμένα στις Λούτσες στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, την οποία συνδράμουν τα δύο πετζετέλ που εδρεύουν στο αεροδρόμιο του νησιού καθώς επίσης και ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον, το οποίο κατέφθασε από τα Ιωάννινα.

Την κατάσβεση συνδράμουν και μονάδες της Πολιτικής Προστασίας και του δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Δείτε φωτογραφίες:

  

19:50 Αναλυτικά η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή της Ρόδου, όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης. Εκεί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα και από αέρος περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. «Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών.

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχουν διαθέτει πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα. Επίσης μέσα έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο που έφτασε κοντά σε οικισμούς όπως αυτή που εκδηλώθηκε ο μεσημέρι πολύ κοντά στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Τρεις διαφορετικές εστίες στην Κάρυστο

Αναφορικά με τον Πλατανιστό Καρύστου, είπε ότι, σήμερα το μεσημέρι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκ των οποίων η μία εστία έχει ελεγχθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέλιξη ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

«Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι,  Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες,  ισχυρές δυνάμεις επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν σε πολλές πυρκαγιές. Στην Υλίκη Θήβας, στο Μετόχι Επιδαύρου, στο Δερβενάκι Αχαΐας, στον Αστακό Μεσολογγίου, και στην Αμυγδαλιά Βόλου. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.  Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες. Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. Για τη δική σας ασφάλεια σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στο χώρο κατοικίας ή διαμονής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

19:36 Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Αργολίδα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Μετόχι Επιδαύρου Αργολίδας.

19:30 Εκκενώνεται η περιοχή Κάστρο λόγω της φωτιάς κοντά στο Αίγιο

Με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι του οικισμού Κάστρο καλούνται να απομακρυνθούν προς το Καθολικό.

19:24 Πώς είναι η κατάσταση στην Κάρυστο

Ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

«Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα», περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

«Έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Η εικόνα από την Υλίκη Βοιωτίας

Τέλος ο κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς «είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

19:18 Στο Φαράγγι του Βουραϊκού φτάνει η φωτιά που ξεκίνησε από το Δερβενάκι Αχαΐας 

19:10 Πυροσβεστική: 82 δασικές πυρκαγιές σε εξέλιξη

19:03 Πολλά τα πύρινα μέτωπα

Τα βασικά πύρινα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική είναι σε Ρόδο, Αίγιο, Κάρυστο, Αργολίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, Αστακό. Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Μεσσηνία.

18:57 Βίντεο από τη φωτιά στο Αίγιο

Μαίνεται η φωτιά στο Αίγιο, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν να την περιορίσουν.

18:48 Φωτιά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Επιχειρούν 46 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, 19 οχήματα και τρία αεροπλάνα.

18:46 Πώς είναι η κατάσταση στο Αίγιο

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος μίλησε στο MEGA για τη φωτιά που ξέσπασε στο Δερβενάκι Αχαΐας κοντά στο Αίγιο.

18:40 Οι πυκνοί από την Κάρυστο έχουν «πνίξει» την Άνδρο

Δείτε βίντεο από την Άνδρο, οι καπνοί από την Κάρυστο την έχουν «πνίξει».

18:36 Φωτιά ξέσπασε στη Μαγνησία – Ακούγονται εκρήξεις

Φωτιά έχει ξεσπάσει λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα σε περιοχή των Γλαφυρών Βόλου και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής του Στρατού και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αφού όλη η περιοχή της Μαγνησίας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5.

18:33 Φρικιαστικές εικόνες από τη Ρόδο – Πολλά τα καμένα ζώα

Πολλά είναι τα καμένα ζώα από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Ρόδο.

18:26 Σε λειτουργία το γραφείο εξυπηρέτησης του ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Σε λειτουργία τέθηκε γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του υπουργείου Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

18:22 Η φωτιά στο Αίγιο συνεχίζει να καίει

Η φωτιά που ξέσπασε στο Δερβενάκι Αχαΐας κοντά στο Αίγιο συνεχίζει να καίει.

Δείτε πώς έχει η κατάσταση στο ύψος του Διακοφτού.

18:20 Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Μεσσηνία

18:18 Η Google προειδοποιεί για τις πυρκαγιές στη Ρόδο

Δείτε την προειδοποίηση της Google για τις πυρκαγιές που πλήττουν τη Ρόδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

18:17 Περιπολίες λόγω του καύσωνα μετά από εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Πέρα από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ισχύουν και τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια:

· Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.

· Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των 23 προβλεπομένων (138 άτομα) περιπόλων επιτήρησης, στην περιοχή Αττικοβοιωτίας. Ποσοστό αύξησης 217%.

· Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (36 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, στις κεντρικές οδούς ΠΑΡΝΗΘΟΣ, ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΥΜΗΤΤΟΥ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΟΡ. ΜΕΡΡΕΝΤΑ (Περιοχή ΚΟΥΒΑΡΑ) και ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.

· Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

· Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα) .

· Πτήση UAV HERON άνωθεν της ηπειρωτικής Ελλάδας και της ν.Ρόδου.

· Πτήσεις 5 Ελικοπτέρων UH-1H για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης από 14:00 έως 17:00 στην Χίο, στην Λέσβο, στην Σάμο, στην Κω και στην Μαγνησία – Λάρισα.

· Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

18:10 Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 6 Προωθητές Γαιών

· 12 Οχήματα Γενικής Χρήσης (M/S 240-290 GD)

· 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)

· 26 άτομα προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων

Στη Ρόδο:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 2 Α/Φ CL-415

· 2 Ε/Π CHINOOK

· Η ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

· 2 Προωθητές Γαιών

· 1 Ισοπεδωτής Γαιών

· 1 Εκσκαφέας

· 2 Ανατρεπόμενα Οχήματα

· 2 Πυροσβεστικά Οχήματα

· 2 Ρυμουλκά Οχήματα

· 10 Οχήματα Γενικής Χρήσης (10 Steyr)

· 7 Λεωφορεία

· 8 ταχέα σκάφη

· Προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων και σκαφών

Στο Λευκόχωμα δήμου Ευρώτα Σπάρτης

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 2 Προωθητές Γαιών

· 2 Ρυμουλκά Οχήματα

· 1 Όχημα Γενικής Χρήσης (M/S 290 GD)

· 6 άτομα προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων

Στην Κάρυστο:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 5 Α/Φ CL-215

Στην Υλίκη Βοιωτίας

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 2 Α/Φ PZL

Στην Κορώνη Μεσσηνίας

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 2 Α/Φ PZL

Στον δήμο Δωρίδος Φωκίδας

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 2 Α/Φ PZL

Σημειώνεται ότι:

· Συνολικά 5 Α/Φ CL-215, 5 Α/Φ CL-415, 15 Α/Φ PZL και 3 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

· Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

· Στην Ρόδο έχει διατεθεί επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για παροχή Διοικητικής Μέριμνας (διάθεση – διανομή νερού και μικρών γευμάτων) σε χώρους συγκέντρωσης – φιλοξενίας, ενώ πρόκειται να διατεθεί αριθμός υπνοσάκων και ράντζων εκστρατείας σε χώρους που θα καθοριστούν από την Πολιτική Προστασία.

· Έχει διατεθεί σκηνικό υλικό για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων.

18:03 Μαίνεται η φωτιά στο Αίγιο

17:58 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται και πάλι στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

17:54 Εκκενώνονται τέσσερις περιοχές λόγω της φωτιάς στην Κάρυστο

17:44 Η φωτιά στο Αίγιο φαίνεται από τα διόδια του Ελαιώνα

  

17:34 Έκλεισε η παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Δερβενάκι Αχαΐας στο Αίγιο, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου στο 162,5 χιλιόμετρο στο ύψος της γέφυρας Τσαγρή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

17:33 Μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία 

17:30 Φωτιά κοντά στο χωριό Μετόχι στην Επίδαυρο 

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:30 στην περιοχή Μετόχι στην Επίδαυρο Αργολίδας.

17:25 Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα της Ρόδου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα ενεργά μέτωπα στο Ασκληπιείο, στα Λάερμα και στο βόρειοανατολικό μέτωπο από τον Απόλλωνα προς Στεφανια. Και στα τρία μέτωπα επιχειρούν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.