Για «μία πάρα πολύ μεγάλη νίκη του πολιτικού συστήματος, της Βουλής, συνολικά των κομμάτων» έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «είναι ένα ζήτημα που δεν είναι αριστερό, δεξιό ή κεντρώο. Είναι ζήτημα εθνικό. Ήταν δέσμευσή μας να το περάσουμε αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης σε αυτή τη θητεία. Είναι η λύση σε μία εκκρεμότητα 48 ετών. Όλοι μαζί, πέρα και πάνω από κόμματα, μία γροθιά, να στείλουμε μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό, ότι θέλουμε η φωνή τους να ακούγεται δυνατά».

Ηχηρό μήνυμα

Όπως διευκρίνισε «όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όποιος μπορεί να πάρει ένα αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα, σε αυτόν θέλουμε να δώσουμε τη διευκόλυνση, να μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας του. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα, είναι από τις περιπτώσεις που κινούμαστε πέρα και πάνω από τα κόμματα. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα της Βουλής των Ελλήνων προς τον απόδημο ελληνισμό. Θέλουμε η φωνή τους να ακούγεται πιο δυνατά, τους οφείλουμε πάρα πολλά».

«Η λύση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τους Έλληνες, δημιουργεί Έλληνες πολίτες δύο κατηγοριών και εμείς είμαστε αντίθετοι σε μία τέτοια προσέγγιση», πρόσθεσε.

Προσλήψεις

Αναφερόμενη στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι «υπολογίζουμε 16 χιλιάδες προσλήψεις . Υπάρχουν κάποιοι τομείς απόλυτης προτεραιότητας, όπως της υγείας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Το πολύ σημαντικό είναι να προβλέπουμε τι ανάγκες θα έχει η χώρα. Και εδώ έρχεται η τεχνολογία και μας βοηθάει, με λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα ανιχνεύουν ποιες θα είναι οι ανάγκες του δημοσίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, η υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «είναι αλήθεια ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή, υπάρχουν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια. Υπάρχουν αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης 30%, διότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν κριθεί, έχουν αξιολογηθεί και υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες από αυτούς. Είναι καταλυτικός ο ρόλος τους στην εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης συνολικά και οφείλουμε να τους αμείβουμε καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο ότι μία συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επιδομάτων ευθύνης».

Σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών, η κα Κεραμέως δήλωσε: «Υπάρχουν σημαντικά κονδύλια που δίνονται στους Δήμους για πρόληψη πυρκαγιών, 25 εκατ. ευρώ για τα οποία δόθηκε εντολή τον Μάρτιο. Από εκεί και πέρα, προφανώς γίνονται έλεγχοι νομιμότητας σε σχέση με τα κονδύλια αυτά».