Ενάμιση μήνα περισσότερο θα διαρκεί η πρώτη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ με το ελβετικό format που θα εφαρμοστεί από τη σεζόν 2024/25.

Ως γνωστόν, φέτος θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά στα ευρωπαϊκά κύπελλα το format με τους ομίλους στην πρώτη φάση στην οποία μετέχουν 32 ομάδες.

Από την επόμενη χρονιά οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις εισέρχονται σε νέα εποχή με την υιοθέτηση του ελβετικού format πρωταθλήματος και την αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση από 32 σε 36 -αφορά και τα τρία Κύπελλα.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ οι ομάδες θα δίνουν οκτώ αγώνες -τέσσερις εντός και αντίστοιχους εκτός έδρας- με διαφορετικές αντιπάλους και θα υπάρχει σχετική βαθμολογία. Οι ομάδες που θα κατατάσσονται στις οκτώ πρώτες θέσεις θα παίρνουν το εισιτήριο για τη φάση των 16, ενώ οι ομάδες από την 9η μέχρι την 24η θέση θα δίνουν έναν επιπλέον γύρο από τον οποίον θα προκύπτουν οι επόμενες οκτώ ομάδες που θα συνεχίζουν στη διοργάνωση.

Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις ομάδες από τις ίδιες ομοσπονδίες, όπως ισχύει σήμερα.

Στο Κόνφερενς Λιγκ θα εφαρμοστεί το ίδιο format αλλά οι αγωνιστικές θα είναι έξι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η σεζόν θα ξεκινήσει στις 14 Αυγούστου 2024 με τη διεξαγωγή του αγώνα του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και το νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα κάνει πρεμιέρα το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την εβδομάδα δεν θα διεξαχθούν αγώνες του Γιουρόπα και του Κόνφερενς Λιγκ.

Οι επόμενες αγωνιστικές έχουν προγραμματιστεί ως εξής: 1-2 και 22-23 Οκτωβρίου, 5-6 και 26-27 Νοεμβρίου, 10-11 Δεκεμβρίου, 21-22 και 29 Ιανουαρίου. Με το νέο καλαντάρι γίνεται κατανοητό πως η πρώτη φάση θα διαρκεί ενάμιση μήνα περισσότερο.

Η ενδιάμεση φάση για την ανάδειξη των οκτώ ομάδων που θα συνεχίσουν στον επόμενο γύρο έχει προγραμματιστεί για τις 11-12 και 18-19 Φεβρουαρίου.

Ο γύρος των 16 θα διεξαχθεί 4-5 και 11-12 Μαρτίου, τα προημιτελικά 8-9 και 15-16 Απριλίου, οι δύο ημιτελικοί 29-30 Απριλίου και 6-7 Μαΐου ενώ ο μεγάλος τελικός έχει οριστεί για τις 31 Μαΐου, στην Αλιάντς Αρένα του Μονάχου.

Στην περίπτωση του νέου Γιουρόπα Λιγκ η πρεμιέρα θα γίνει το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου και ο τελικός θα φιλοξενηθεί στις 21 Μαΐου στο Σαν Μαμές του Μπιλμπάο. Ο τελικός του Κόνφερενς Λιγκ έχει οριστεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου 2025, στο στάδιο Βρότσλαβ.