Φλέγεται από τον καύσωνα η Ιταλία. Η χώρα πλήττεται από τον βορρά μέχρι τον νότο ενώ είναι πολύ πιθανό ο υδράργυρος να σπάσει κάθε ρεκόρ σε πολλές περιοχές.

Το θερμόμετρο σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου, θα φτάσει στη Ρώμη στους 40 βαθμούς Κελσίου και αύριο θα σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5°C που καταγράφηκε στην πόλη τον Αύγουστο του 2007.

Ανάμεσα στις 12:00 και τις 14:00, το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς στην ιταλική πρωτεύουσα, αλλά νοτιότερα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 38 βαθμοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παραδόξως, η Δευτέρα θα είναι θερμότερη στη Ρώμη παρά στο Παλέρμο της Σικελίας, που η μέγιστη θα φθάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Κόκκινος συναγερμός σε 16 πόλεις

Ο καύσωνας «Κέρβερος», που ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τέρας με τα τρία κεφάλια που εμφανίζεται στην κόλαση του Δάντη, αναμένεται να φέρει ακραίες συνθήκες στη γειτονική χώρα.

Δεκαέξι μεγάλες ιταλικές πόλεις έχουν τεθεί από χθες (16/7) σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα, όπως η Μπολόνια, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Κάλιαρι στη Σαρδηνία, το Παλέρμο και η Κατάνια στη Σικελία, με μετρήσεις υπό σκιάν να αναμένονται γύρω στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αίσθηση της θερμοκρασίας ήταν κοντά στους 40.

«Κάνει περισσότερη ζέστη και από την Αφρική», δηλώνουν οι Ιταλοί πριν από την κορύφωση του καύσωνα που αναμένεται την Τρίτη.

Οι τουρίστες πάντως δεν πτοούνται και κατακλύζουν παραλίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. «Υποφέρω πολύ από την ζέστη. Αγόρασα έναν μίνι ανεμιστήρα, μια ομπρέλα και μπουκάλια νερό», δήλωσε στο AFP η Λίλου Ντα Κόστα Ρόζα, μια 48χρονη Βραζιλιάνα πωλήτρια από την Λυών.

Για τον Ελίας και την Καρόλ, ένα ζευγάρι Λιβανέζων, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Και στη χώρα τους έχει ζέστη αυτή την εποχή.

«Η θερμοκρασία είναι περίπου η ίδια, βάζουμε λίγο παραπάνω αντηλιακό, πίνουμε λίγο περισσότερο νερό. Δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν 42 ή 43 βαθμοί αλλά είχαμε δει στο Google ότι θα έκανε ζέστη», εξήγησε η Καρόλ.

Σημειώνεται ότι η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εκφράζει φόβους για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Nature Medicine, το 2022 η ζέστη στην Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο 60.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 18.000 στην Ιταλία, που ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο.