Aντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει έως το τέλος του 2024 δάνειο 110 εκατομμυρίων λιρών, χρήματα που χρησιμοποίησε για να αγοράσει πέρυσι τη Σαουθάμπτον, βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της Southampton και κύριος μέτοχος της United Group, στην οποία ανήκει η NOVA, Ντράγκαν Σόλακ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Ο 59χρονος Σέρβος επιχειρηματίας ανέλαβε τη Σαουθάμπτον τον περασμένο Ιανουάριο. Ο σύλλογος υποβιβάστηκε στην Sky Bet Championship, ύστερα από 11 χρόνια στην Premier League. Οι Times σημειώνουν ότι ο υποβιβασμός αναμένεται να προκαλέσει τη μείωση του τζίρου της Southampton κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο.

Εκπρόσωπος του Σόλακ είχε δηλώσει στους Times ότι η αποπληρωμή του δανείου δεν σχετίζεται με την οικονομική ή αγωνιστική απόδοση της Σαουθάμπτον και ότι οι ταμειακές ροές του συλλόγου δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου.

Οι Times αναφέρουν ότι λεπτομέρειες για το δάνειο παρέχονται στα οικονομικά αποτελέσματα μιας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, της Summer Invest Sarl, η οποία ανήκει στον Σόλακ και σε έναν όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων. Είναι επίσης ο κύριος μέτοχος της United Group, της επιχείρησης τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης που ίδρυσε το 2007, η οποία χορήγησε το δάνειο στον Σόλακ.

Σύμφωνα πάντα με τους Times του Λονδίνου, τα οικονομικά αποτελέσματα της Summer Invest Sarl αποκαλύπτουν επίσης ότι μια επιπλέον δανειακή διευκόλυνση ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών ήταν διαθέσιμη στον Σόλακ, αν και δεν είναι σαφές αν την χρησιμοποίησε.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας: «Τον Δεκέμβριο του 2021, ο όμιλος παρείχε δάνειο ύψους 110 εκατ. λιρών (129,4 εκατ. ευρώ) στον κ. Σόλακ βάσει της δανειακής σύμβασης με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2021. Το δάνειο είναι εξασφαλισμένο με μετοχές της Summer Parent Sarl, οι οποίες κατέχονται από οντότητα που ελέγχεται από τον κ. Σόλακ.

»Οι όροι του δανείου αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση τις αρχές της αγοράς και περιλαμβάνουν τριετή διάρκεια, συνήθεις διατάξεις υποχρεωτικής προπληρωμής και χρηματοοικονομική δέσμευση δανείου προς αξία.

»Ένα πρόσθετο ποσό 50 εκατομμυρίων λιρών παραμένει διαθέσιμο για ανάληψη στο πλαίσιο του δανείου πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2022.»

Αναφέρεται ακόμα ότι το αργότερο που θα πρέπει να εξοφληθεί το δάνειο είναι 36 μήνες μετά την ημερομηνία της δανειακής σύμβασης, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2024.

Εκπρόσωπος του family office του Σόλακ δήλωσε στους Times: «Η αποπληρωμή του δανείου δεν σχετίζεται με τις επιδόσεις και τα οικονομικά μεγέθη της Σαουθάμπτον. Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση αποπληρωμής του δανείου από τις ταμειακές ροές της Σαουθάμπτον».

«Είναι κατανοητό ότι ο Σόλακ είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στη Σαουθάμπτον, αν χρειαστεί, και δεν περίμενε ότι η επένδυσή του στην ομάδα θα είχε άμεση απόδοση», αναφέρεται στο δημοσίευμα του βρετανικού εντύπου.

H Moody’s αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγηση

Η ύπαρξη του δανείου προς τον Σόλακ «ήρθε την ώρα που ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s άλλαξε, τον Ιανουάριο, τις προοπτικές της μητρικής εταιρείας της United Group, Adria Midco, από σταθερές σε αρνητικές, επικαλούμενος »την υψηλή μόχλευση της εταιρείας και την εξασθενημένη ρευστότητα τους τελευταίους 12 μήνες».  Διατήρησε, ωστόσο, την εταιρική πιστοληπτική αξιολόγηση B2 για τα 4,58 δισ. ευρώ που οφείλει ο όμιλος United Group στους ομολογιούχους», ανέφεραν οι Times στο δημοσίευμα τους.

Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, η ανακοίνωση της Moody’s αναφέρεται στο δάνειο προς τον Σόλακ, σχολιάζοντας: «Επιπλέον, η ρευστότητα της [εταιρείας] έχει αποδυναμωθεί λόγω […] άλλων χρήσεων, όπως συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου προς τον ιδρυτή».

Πηγή: ΟΤ