Τα κομμάτια στο παζλ που ονομάζεται Ολυμπιακός σιγά-σιγά μπαίνουν στη θέση τους. Οι Ερυθρόλευκοι ολοκληρώνουν τις κινήσεις τους και ετοιμάζονται για ακόμη μία απαιτητική σεζόν. Τόσο στα εγχώρια με την Basket League και το Κύπελλο, όσο και στην Ευρώπη με τη Euroleague.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε σημαντικές μονάδες να χάνονται το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο είναι προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει ό,τι βρεθεί στον δρόμο του.

Ο νέος Ολυμπιακός ολοκληρώνεται, θα είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρσι, και σε πρόσωπα και σε αγωνιστικό πλάνο, αλλά θα έχει τους ίδιους στόχους. Να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται και να κατακτήσει τίτλους.

Σημαντικές προσθήκες για να καλυφθούν τα κενά

Το καλοκαίρι για τους Πειραιώτες ήταν και είναι δίχως άλλο περίεργο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν μπορούσε να κάνει άμεσα τις κινήσεις που ήθελε καθώς εκκρεμούσαν οι υποθέσεις των Βεζένκοφ και Σλούκα. Πράγμα που σήμαινε πως έπρεπε να περιμένει. Εν τέλει οι δύο παίκτες αποχώρησαν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- και τα… σίριαλ ξεκίνησαν.

Η περίπτωση του Νίκολα Μίροτιτς που θα ήταν ιδανική για το «4» δεν προχώρησε αφού ο Ισπανομαυροβούνιος δεν τα έχει βρει ακόμα με την Μπαρτσελόνα και καθυστερεί να μείνει ελεύθερος. Έτσι επιλέχθηκε ο Λουκ Σίκμα. Ένας παίκτης διαφορετικός του Σάσα, με τα δικά του μειονεκτήματα και προτερήματα. Ακόμη η γραμμή των ψηλών καλύφθηκε με την πολύ μεγάλη κίνηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ που επέστρεψε στο λιμάνι του, ενώ πιο πρόσφατη μεταγραφή είναι εκείνη του Γιώργου Τανούλη από τον Προμηθέα, που θα έχει συμπληρωματικό ρόλο.

Στην περιφέρεια ο Μπαρτζώκας θέλησε να φέρει νωρίς έναν ακόμα χειριστή, ανεξαρτήτως τι θα συνέβαινε με τον Σλούκα. Ο εκλεκτός ήταν ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ένας παίκτης που γνωρίζει τον Ολυμπιακό, είναι πλέον πιο έμπειρος και θα… κουμπώσει ιδανικά με τον Τόμας Γουόκαπ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ενεργοποιήθηκαν οι οψιόν των Αϊζάια Κάνααν και Άλεκ Πίτερς που παρέμειναν κάτοικοι Πειραιά.

Οι πρώτοι στη λίστα του Μπαρτζώκα

Όλο το βάρος πλέον στον μεταγραφικό σχεδιασμό πέφτει στην απόκτηση ενός παίκτη που θα παίζει στο «2». Πρώτος στόχος των Ερυθρόλευκων ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ένας αθλητής που γνωρίζει την ομάδα, διαθέτει ποιότητα και πάνω απ’ όλα είναι Έλληνας. Μια παράμετρος που θα έλυνε τα χέρια του Μπαρτζώκα όσον αφορά τα διαβατήρια. Η περίπτωσή του όμως δεν προχώρησε καθώς θα παραμείνει στη Φενέρμπαχτσε.

Έτσι αναμένεται να αποκτηθεί κάποιος ξένος. Με την αγορά της Ευρώπης να είναι περιορισμένη τα βλέμματα στρέφονται σε εκείνη του ΝΒΑ. Αν και από τη Euroleague είχαν γραφτεί τα ονόματα των Μάρκους Χάουαρντ και Νταρούν Χίλιαρντ, στο προσκήνιο βρίσκονται πλέον οι Σβι Μίχαϊλιουκ και Ραούλ Νέτο. Ο Ουκρανός σουτέρ μοιάζει με την ιδανικότερη επιλογή, καθώς ο Βραζιλιάνος είναι περισσότερο «άσος» και λιγότερο σκόρερ.

Η απόκτηση του γκαρντ θα φέρει τους ξένους στους οκτώ, κάτι που σημαίνει πως ένας θα μείνει οριστικά εκτός λίστας στην Βasket League και ένας ακόμα θα μείνει εκτός των πλέι-οφ. Επιπλέον υπάρχει και το ακραίο σενάριο να αποκτηθεί και ένατος ξένος, όπως ο Πετρ Κορνελί, ο οποίος θα αγωνίζεται στο 4-5 και θα είναι αποκλειστικά για τη Euroleague.

Το πλάνο του Μπαρτζώκα που μπορεί να αλλάξει

Όταν σε μια ομάδα πηγαίνουν παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προκατόχους τους είναι λογικό και ο προπονητής να αλλάζει λίγο στα σχέδιά του. Έτσι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στο μυαλό που έμπειρου τεχνικού δεν μπορεί να είναι κανείς, ωστόσο είναι πολύ πιθανό το κέντρο βάρους της επίθεσης να μετατοπιστεί στους ψηλούς.

Φαλ και Σίκμα είναι… μετρ στο να διαβάζουν το παιχνίδι και σίγουρα θα πάρουν μεγάλο μέρος από τη δημιουργία που προσέφερε ο Σλούκας. Ο Μιλουτίνοφ είναι καλύτερος επιθετικά, τόσο από Μπλακ, όσο και από Μπολομπόι, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετές μπάλες θα καταλήγουν σε εκείνον. Ο Σέρβος ενίοτε θα βγαίνει στην κορυφή καθώς έχει δείξει καλά στοιχεία και στις πάσες του. Έτσι με τους ψηλούς να τραβιούνται μακριά θα ανοίγουν χώροι κάτω από τη ρακέτα να κινούνται οι υπόλοιποι στο αγαπημένο παιχνίδι του Μπαρτζώκα δίχως την μπάλα.

Ακόμα ο σκόρερ που θα αποκτηθεί θα τραβήξει μεγάλο μέρος των πόντων του Βεζένκοφ, με τον Κάνααν να είναι πιο έτοιμος σε σχέση με πέρυσι και όλοι να περιμένουν περισσότερα από εκείνον, ενώ και ο Γκος είναι παίκτης που μπορεί να στείλει την μπάλα στο καλάθι και αναμένεται να παίρνει προσπάθειες κυρίως με τα αγαπημένα του φλότερ.

Αναλυτικά το ρόστερ ως έχει αυτή την στιγμή:

ΓΚΑΡΝΤ

Τόμας Γουόκαπ

Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος

Μιχάλης Λούντζης

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ιωσήφ Κολοβέρος

Αϊζάια Κάνααν

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Σακίλ ΜακΚίσικ

Τζορτζ Πάπας

ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Κώστας Παπανικολάου

Άλεκ Πίτερς

Λουκ Σίκμα

ΣΕΝΤΕΡ

Μουσταφά Φαλ

Νίκολα Μιλουτίνοφ

Γιώργος Τανούλης