Ο Αντόνιο Κορδόν πήρε το χρίσμα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον Μάιο. Στόχος, να φτιάξει τον Ολυμπιακό που θα επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Που θα έχει και πάλι σημαντικό αποτύπωμα στην Ευρώπη. Που θα παίζει το ποδόσφαιρο που τον αντιπροσωπεύει.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής των Ερυθρόλευκων, λίγο αφότου επέστρεψε στην Αυστρία και την προετοιμασία των Ερυθρόλευκων, ολοκληρώνοντας την απόκτηση των Βιθέντε Ιμπόρα και Κίνι, των δύο πρώτων καλοκαιρινών μεταγραφικών αποκτημάτων, παραχώρησε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη.

Μια συνέντευξη που ουσιαστικά είναι «οδηγός» για το τι προσπαθεί να κάνει στον Ολυμπιακό. Οδηγός για όσα συμβαίνουν από την ημέρα που ανέλαβε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, αλλά και για όσα πρόκειται να συμβούν.

Ο Κορδόν δεν αλλάζει στάση. Για ακόμη μία φορά εξήγησε ότι το βασικό του μέλημα δεν είναι οι μεταγραφές. Αλλά να δημιουργηθεί μια καλή, κανονική ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης. Μια οικογένεια. Ένα κτίριο, όπως χαρακτηριστικά, λέει, το οποίο πρέπει πρώτα να στηριχθεί σε γερά θεμέλια με τα υλικά που διαθέτει και εν συνεχεία να φιλοξενήσει νέους… κατοίκους. Ο Ισπανός για ακόμη μία φορά έκανε… ντρίμπλα όταν κλήθηκε να μιλήσει για μεταγραφικά ζητήματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντόνιο Κορδόν

«Ελπίζω να είστε καλά, να περνάτε καλά. Έχουν μείνει κάποιες μέρες ακόμη. Ελπίζω να είστε ευτυχισμένοι τις τελευταίες μέρες που θα μείνουμε εδώ. Ξέρω ότι έχει μακρά διάρκεια αυτή η προετοιμασία, αλλά πιστεύω ότι είναι ευχάριστη η προετοιμασία και θα περάσουν οι μέρες».

Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που κυλάει η προετοιμασία, τόσο σε προπονητικό επίπεδο, όσο και σε μεταγραφικό;

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Θέλει προσαρμογή. Είμαστε πολλά νέα άτομα και ο στόχος μας είναι να κάνουμε μία ομάδα μεταξύ μας και προς το τέλος να φτιάξουμε μία ομάδα για το μέλλον».

Έχουν έρθει ήδη δύο ποδοσφαιριστές. Θα περιμένουμε κι άλλες αφίξεις στην Αυστρία;

«Και την τελευταία φορά αυτό με ρωτήσατε και ήρθαν δύο ποδοσφαιριστές. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ήρθαν. Απλώς θέλει ακόμα δουλειά, να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Είμαστε ευχαριστημένοι με το σύνολο που έχουμε αυτή τη στιγμή. Προχωράμε και συνεχίζουμε τη δουλειά μας».

Τί ακριβώς έχετε στο μυαλό σας για τους Ιμπόρα και Κίνι;

«Εμείς τους λέμε ότι πρέπει να δουλεύουν, γιατί θέλει δουλειά για να κρατήσουν τη θέση τους στην ομάδα του Ολυμπιακού. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες στη θέση τους που διεκδικούν μία θέση στην ομάδα. Οπότε τους λέμε ότι θα πρέπει να δουλέψουν και αυτό θα κάνουν».

Ποια ήταν τα κριτήρια που αποφασίσατε να φέρετε τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές;

«Αυτές οι μεταγραφές αποτελούν ομαδική δουλειά, είναι πολλά άτομα πίσω από αυτές τις κινήσεις. Εμείς κοιτάμε τις ανάγκες που έχει η ομάδα και θεωρήσαμε ότι είναι δύο σωστές κινήσεις για τις ανάγκες που αυτή τη στιγμή έχει η ομάδα. Ήταν δύο πολύ καλές κινήσεις από πλευράς απόδοσης, ομαδικότητας και επιρροής στο σύνολο. Ήταν όλα όπως έπρεπε συνολικά».

Επειδή έχετε ανάγκη και σε άλλες θέσεις. Για εσάς σε ποιες θέσεις θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο Ολυμπιακός;

«Η προτεραιότητά μας τώρα είναι να χτίσουμε μία ομάδα, που θα είναι από ποδοσφαιριστές που θα είναι στον ίδιο δρόμο. Να κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί μετά να έρθουν καλοί ή κακοί παίκτες, αλλά θα πρέπει να έχει μία ομάδα. Να είμαστε μία οικογένεια. Να χτίσουμε ένα κτίριο όπου θα μπορούμε να υποδεχθούμε νέους ποδοσφαιριστές, αλλά πρώτα να χτίσουμε μία νέα ομάδα. Όπως είπα πριν κάναμε πολλές αλλαγές. Θέλουμε πρώτα να έχουμε μία ομάδα και όσοι έρθουν να βρουν μία ομάδα έτοιμη και να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Υπάρχουν και οι εσωτερικές μεταγραφές. Υπάρχουν παίκτες που σας έχουν εκπλήξει ευχάριστα;

«Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι το σύνολο, το γκρουπ. Όλοι οι ποδοσφαιριστές που είναι στην ομάδα, προσφέρουν με τη δουλειά τους και την όρεξή τους στο να χτίσουμε αυτή την ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι συνολικά φτιάχνουμε μία ομάδα».

Αισθάνεστε αισιόδοξος ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος στις 10 Αυγούστου για την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη;

«Είμαι ένας άνθρωπος αισιόδοξος τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στη ζωή. Πρέπει να είμαστε όλοι, γιατί πρέπει να περιμένουμε καλά πράγματα από αυτή τη σεζόν. Πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι και οι οπαδοί μας θα είναι έτοιμοι για μία πολύ καλή χρονιά».

Υπάρχουν αρκετοί παίκτες στον Ρέντη που προπονούνται. Ποιο είναι το πλάνο για αυτούς;

«Ο Ολυμπιακός είναι ένας. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Χθες προσωπικά μίλησα ατομικό με όλους τους παίκτες που είναι στον Ρέντη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί να υπάρξουν πολλές κινήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι παίκτες του Ολυμπιακού. Το θέμα είναι ότι η αγορά στην Ευρώπη κυλάει πολύ σιγά. Οι ομάδες μόλις τώρα ξεκίνησαν προετοιμασία. Οπότε θέλουμε ακόμη πολύ χρόνο. Εχουμε μπροστά μας ενάμισι μήνα. Όπως ξέρετε, τις τελευταίες 5-6 μέρες είναι η περίοδος που γίνονται οι περισσότερες κινήσεις. Οπότε μπορεί να συμβούν πολλά ακόμη για αυτούς τους παίκτες, αλλά και γενικά για την ομάδα. Μπορεί να έρθουν ποδοσφαιριστές την τελευταία στιγμή. Η αγορά θέλει ενάμισι μήνα και θα γίνουν κινήσεις».

Ο Ολυμπιακός δέχεται πιέσεις για παίκτες ώστε να πωληθούν;

«Στη δουλειά μου προσπαθώ να μην υπάρχει πίεση και τα πράγματα να κυλούν ομαλά και με μία λογική. Σίγουρα θα υπάρξουν κινήσεις, σίγουρα θα υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά θέλω τα πράγματα να κυλούν ομάδα και να περιμένουμε όσον αφορά στις μεταγραφές και τις κινήσεις που θα κάνει η ομάδα».

Είστε γνωστός σε όλη την Ευρώπη. Στον Ολυμπιακό είστε καινούριος. Αν σας ζητούσαμε να βάλετε σε μία φράση ή δύο φράσεις τη φιλοσοφία που θέλετε να περάσετε στον Ολυμπιακό, τί θα λέγατε;

«Είμαι ένας ταπεινός άνθρωπος που δουλεύει για την ομάδα».

Επειδή βλέπουμε μία μοντέρνα προπόνηση, έχετε εισπράξει ικανοποίηση από τους παίκτες για αυτό που βλέπουμε;

«Το σημαντικό είναι να τους βλέπουμε ευχαριστημένους, γιατί εμείς συζητάμε μαζί τους κάθε μέρα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία καθημερινή βελτίωση που σημαίνει ότι στο τέλος της εβδομάδας θα είναι επτά φορές καλύτεροι, στο τέλος του μήνα θα είναι 250 φορές καλύτεροι και στο τέλος της χρονιάς θα είναι χίλιες φορές καλύτεροι. Οπότε εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτή τη βελτίωση. Πάντα ενημερώνουμε τους παίκτες και μας ενημερώνουν κι εκείνοι για την κατάστασή τους. Οπότε πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Υπάρχουν ονόματα που κυκλοφορούν. Υπάρχει ο Παλομίνο και ο Μάρκος Αντρέ. Ο Ολυμπιακός δεν έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τίποτα. Μπορείτε να μας πείτε κάτι για αυτά τα ονόματα ή για το αν βρίσκεται ο σύλλογος κοντά σε κάποιον παίκτη;

«Καταλαβαίνω ότι για εσάς τους δημοσιογράφους και τους οπαδούς να υπάρχουν ονόματα και να ακούν ονόματα. Όπως είπα και πριν, το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε ομάδα, γιατί στο τέλος η ομάδα είναι πάνω από τα ονόματα που μπορεί να υπάρχουν στο ρόστερ. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ονόματα που ακούγονται για τον Ολυμπιακό επειδή είμαστε μία ομάδα που θα βρει το ενδιαφέρον από πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και πάντα υπάρχει αυτή η έκπληξη να τύχει. Να βρούμε έναν παίκτη που δεν έχει ακουστεί ποτέ για τον Ολυμπιακό και εμένα αυτό μ’ αρέσει. Να μην είναι ένα από τα ονόματα που πάντα ακούγονται. Άρα σίγουρα θα βρούμε και θα ακούσουμε πολλά ονόματα που θα έχουν σχέση με τον Ολυμπιακό τις επόμενες μέρες».

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόταση για τον Ρέαμπτσιουκ, η οποία προσεγγίζει τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού;

«Απ’ όσο γνωρίζω εγώ, δεν έχω κάποιο νέο για αυτό. Μήπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα».

Ονόματα δεν θέλετε να μας πείτε. Όμως εισιτήριο για το επόμενο ταξίδι βγάλατε;

«Θα σας πω κάτι προσωπικό για να απαντήσω σε αυτό. Έχω να δω την κόρη μου δύο χρόνια που μένει στη Ν. Κορέα και τώρα πάει στην Ισπανία. Οπότε θέλω να βρω τώρα χρόνο και να πάω να την δω. Πέρα από κάποιους συγγενείς που δεν είναι πολύ καλά στην υγεία τους και θέλω να πάω να τους δω, έχω αρκετό καιρό να δω την οικογένειά μου. Όπως κι εσείς που είστε εδώ τόσες μέρες και ανυπομονείτε να δείτε την οικογένειά σας».