Τροπολογία με την οποία τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης καθώς και για την προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπέρ της τροπολογίας επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία ψήφισαν 290 ευρωβουλευτές και κατά 260. Η τροπολογία υποστηρίχθηκε με τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως ερώτηση για την απαράδεκτη συνέχιση της προφυλάκισης από τις αλβανικές αρχές του Φρέντι Μπελέρη είχε καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Με την τροπολογία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τη σύλληψη του εκλεγέντα Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος».

Επίσης, στην τροπολογία τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα «συνδέεται απόλυτα, με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων,  με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χιμάρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας στέλνει «ένα ξεκάθαρο, ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της ελληνικής μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

«Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του Δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των όσων έθεσε και στον ίδιο τον Έντι Ράμα κατά την τελευταία συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, από τις αρχές της Αλβανίας, οι οποίες παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος.

Στάλθηκε, έτσι, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο, ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της ελληνικής μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της».