Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σε όλη τη χώρα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται επί ποδός.

Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο και συγκεκριμένα από τις 6 το απόγευμα χθες Σάββατο μέχρι την ίδια ώρα σήμερα Κυριακή, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 50 δασικές πυρκαγιές.

Ερευνώνται τα αίτια

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Φωτιές σε Τέμπη, Αχαΐα και Σάμο

Νωρίτερα σήμερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Τέμπη από ένα τροχόσπιτο που κάηκε ολοσχερώς. Η φωτιά επεκτάθηκε κατά μήκος της εθνικής οδού στο ύψος του 381χλμ. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 41 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 1 Ε/Π και 1 Α/Φ.

Επίσης άμεσα οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τ.Κ. Μαστραντώνη του δήμου Ερύμανθου Αχαΐα. Επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 οχήματα, 1 Ε/Π και 3 Α/Φ.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Μεγάλη Λάκκα στο Καρλόβασι στη Σάμο που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 Ε/Π. 

Χάρτης κινδύνου

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Καρπάθου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου, ΠΕ Ηράκλειο, ΠΕ Ρεθύμνου).